Politika

Тадић (не)позива Србе на косовске изборе

Београд - Представници косовских Срба различито гледају на став предсуједника Србије Бориса Тадића да Срби не би требало да се учествују на локалним изборима на Косову.Тадић сматра да не постоје услови да Србија позове своје сународнике на изборе које су косовске власти расписале за 15. новембар. Поједини представници Срба очекују такав став и од Владе Србије, други пак сматрају да би учешће на изборима могло да користи Србима на Косову.


Влада Србије се још није званично изјаснила, али државни секретар у министарству за Косово и Метохију, Оливер Ивановић, очекује да ће кабинет Мирка Цветковића такође препоручити да Срби не учествују на косовским локалним изборима.

"Став председника је несумњиво веома утицајан и ја немам нимало дилеме да ће то бити и став Владе онога тренутка када Влада буде заседала", очекује Ивановић.

Он каже да Владу Србије неколико ствари лимитира да донесе супротну одлуку.

"Прво, ове изборе организује косовска влада, што значи влада независне државе Косово. Друго, она их организује по Ахтисаријевом плану који смо ми одбацили. Трећа ствар је - ми смо имали изборе 11. маја прошле године и тешко да било ко може другачије размишљати него да ми подржавмо изборе које смо сами организовали", наводи Ивановић.

"Не можемо у том смислу подржати учешће Срба на било каквим другим изборима", сматра он.

Потпредсједница Српског националног већа Косова и Метохије Рада Трајковић каже да разумије став Београда с обзиром да је у току процес утврђивања легитимитета проглашења независности Косова пред међународним судом правде.

Она очекује да Београд неће предузимати репресивне мјере према Србима који ће се, како она очекује, ипак пријавити за учешће на предстојећим косовским изборима.

"Стварни опстанак Срба на Косову и Метохији једино може да се оствари кроз нешто што би подразумевало излазак на изборе, добијање тих територијалних целина", сматра Трајковићева.

"Чак мислим да новостворене општине, посебно у енклавама, имале би моћ и снагу да заједно са људима који су изабрани на српским изборима полако раде на нечему што је добијање и легитимних и легалних, а са друге стране, и институција које ће имати пун капацитет и могућност владања", оцјењује она.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog