Politika

Човић: Уништише нас бирократија и администрација!

БАЊА ЛУКА - Предсједник Хрватске демократске заједнице БиХ Драган Човић изјавио је да БиХ каква је сада не може функционисати, јер се на бирократију и администрацију троше огромна средства и због неравноправности три народа у БиХ.


Човић је истакао да Хрвати у БиХ желе равноправан положај са остала два народа, што се може остварити тако што се БиХ може организовати на три нивоа власти - државни, ентитетски који би био средњи ниво и локална самоуправа.

Човић је додао да је неодрживо да се за бирократију троше огромна средства, истакавши да је потребна рационалност, која је постигнута када се гледа Република Српска .

Подсјетивши да је и раније рекао да је РС бољи дио БиХ и да је због тога у другом ентитету био веома критикован, он је истакао да је РС као институција пронашла рецепт како може да се носи са искушењима данашњице.

Он је синоћ изјавио да су у разговорима прудске тројке умјесто садашња два ентитета као средњи ниво власти предложене четири територијалне јединице.

''Желимо децентрализовану БиХ у којој ће се омогућити равномјеран развој свих њених крајева. Да не би било те `психолошке замке` за већину људи у БиХ, ми смо казали четири (територијалне јединице). Јасно је, између четири подручја, биће један у којем ће Хрвати бити већина'', рекао је Човић.

Он је објаснио да ''психолошка замка'' значи да се у јавности, ако би се говорило о три средишња нивоа, јавља представља да Хрвати хоће свој ентитет који би евентуално припојили Хрватској, што је негирао.

''Ја прихватам реалност. Дејтон је дефинисао РС као реалност и нико не може укинути РС, ако то не желе грађани РС и представници власти РС, без обзира на то што мисле Драган Човић, Харис Силајџић, Сулејман Тихић или не знам ко други. То није реално'', истакао је Човић.

Он је додао да се мора задржати реалност ако се жели реорганизовати БиХ, а то је да у БиХ постоје три конститутивна народа, што значи да им треба омогућити равноправност, а да БиХ са аспекта функционисања државе мора имати све неопходне атрибуте да би приступила евроатлантским интеграцијама.

Човић је истакао да договор нема алтернативу и да се покушаји (разговори везани за прудски процес) морају наставити, без обзира ко ће их водити.

Да ли ће њих водити Драган Човић или нека пета, или осма особа, то је најмање важно. Битно је да ми тражимо рјешење'', поручио је Човић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog