Politika

Удар бошњачких делегата на највише уставне институције РС

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да су делегати Клуба Бошњака у Вијећу народа РС ступили у својеврстан "политички штрајк", оцијенивши да је то уцјена и покушај удара на највише уставне институције РС.


"Нема никакве сумње да за овакву одлуку Клуб Бошњака нема упориште у Уставу РС и Пословнику о раду Вијећа народа. На ту чињеницу већ сам упозорио и позвао делегате у Клубу Бошњака да одустану од ове, не само неуставне, већ и крајње неодговорне одлуке са становишта интереса грађана РС и БиХ", рекао је предсједник Кузмановић.

Кузмановић констатује да је ријеч о свјесном или несвјесном покушају удара на највише уставне институције РС.

"Ово је својеврстан `политички штрајк`, на који делегати немају право. Замрзавање представничке функције је са становишта права апсолутно неприхватљиво и такав институт непознат је у савременим уставним системима. Због тога нико нема право да, на неуставан и незаконит начин, блокира рад институција законодавне и извршне власти, а нарочито не делегати једног од клубова у Вијећу народа РС, као дијелу уставотворне и законодавне власти Републике", указао је предсједник Српске.

Он подсјећа да је суштина увођења виталног националног интереса спречавање доношења закона који угрожавају интересе конститутивних народа.

"Међутим, бошњачки делегати својим поступцима претворили су га у своју супротност и тиме злоупотријебили и потенцијално угрозили функционисање институција. Њихови захтјеви за усклађивање Пословника о раду Уставног суда с Уставом РС нису ништа друго до покушај да се гласовима двојице судија Уставног суда РС одлучује не само о питањима прихватљивости захтјева о заштити виталног националног интереса, већ и о меритуму, што би могло довести до блокаде у доношењу свих закона који се нађу у поступку оцјене од стране Уставног суда", појашњава Кузмановић.

Он закључује да је очигледно да је ријеч о селективном приступу у погледу прихватања одлука Уставног суда РС и због тога се овакав поступак не може другачије схватити него као политичка уцјена.

Кузмановић је рекао да уставне промјене нису и не могу бити услов за чланство БиХ у НАТО-у и да се ово питање без икакве стварне потребе доводи у везу са чланством у НАТО-у и тиме збуњује јавност и доводи у питање успјех који је остварен у области реформе одбране, што је и резултирало напретком на путу ка евроатлантским структурама безбједности.

"Дакле, реформе Устава апсолутно се не могу посматрати у овом контексту. Ово је провидан покушај да се разговор о уставним промјенама злоупотријеби и искористи у дневнополитичке сврхе. То је већ виђени сценарио у БиХ, који је осуђен на неуспјех", поручује Кузмановић.

Он је поновио да су за РС неприхватљиви било какви разговори који би подразумијевали темељне промјене Устава БиХ и њеног државног уређења, које би одступале од дејтонског модела уређења БиХ и које би се одвијале под патронатом међународне заједнице, а поготово НАТО-а.

Кузмановић сматра да појединим представницима међународне заједнице очигледно одговара статус кво када је ријеч о трансформацији ОХР-а.

"Због тога њихови апели за убрзање реформи и испуњавања услова за трансформацију ОХР-а дјелују провидно. Ако желимо напредак треба нам искрен дијалог и договор домаћих представника, без непотребног уплитања страног фактора. Једино такав договор може донијети дугорочно одржива рјешења", закључио је предсједник Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog