Politika

Хомен: Ништа од повратка српских судија на Космет

БЕОГРАД - У овом тренутку нема никаквих преговора између Београда и Приштине о повратку српских судија и тужилаца у судове на Космету, рекао је државни секретар у Министарству правде Србије Слободан Хомен.


Хомен је изјавио да се не размишља о разговорима са Приштином и Еулексом док се не испуне одређени предуслови, чиме је демантовао информацију портпарола Еулекса Кристине Херодес, која је раније истакла да разговори Београда и Приштине у току.

"Пре почетка било каквих преговора Влада Србије тражи од Еулекса да јој се одговори на неколико суштинских питања. Пре свега, који ће се прописи примењивати у судовима, да ли они који важе у Србији, Унмикови, који су примењивани до 1999. године или евентуално прописи Владе Косова, што је за нас потпуно неприхватљиво", објаснио је Хомен.

Он каже да је битно питање и да ли ће суд у Косовској Митровици судити и грађанима из јужног дијела града или ће бити надлежан само за случајеве из сјеверног дијела.

"То питање је битно, јер од тога зависи национална структура судија. Трећи предуслов, који Београд тражи да се испуни, јесте да се одреди где ће се налазити другостепени суд. Према Закону о територијалној организацији Србије, виша инстанца би био суд у Нишу", навео је Хомен.

Он је истакао да су ова практична питања врло битна са становишта правосуђа.

"Ми смо спремни и отворени за преговоре о повратку српских судија и тужилаца, али они не могу да се врате на 'слепо', па тек онда да се решавају неке конкретне ствари које би могле бити спорне", каже Хомен и додаје да се нада да ће од Еулекса ускоро стићи одговор на питања која је Београд означио као отворена.

Хомен најављује да ће од 1. јануара наредне године Министарство правде у Косовској Митровици формирати основни, виши суд и суд за прекршаје. Они ће бити матични судови за испоставе на територији Косова и Метохије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog