Politika

Kомшић подржао Тадићеву иницјативу

БЕОГРАД - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сматра веома добром иницијативу предсједника Србије Бориса Тадића да бивше чланице СФРЈ заједно организују у Београду обиљежавање 50. годишњице оснивања Покрета несврстаних.


Он је додао да због специфичности институције Предсједништва његово мишљење није довољно да би се БиХ званично прикључила обиљежавању годишњице.

"Такву врсту одлуке може донијети само Предсједништво БиХ као цјелина, и то консензусом. У том смислу, преузео сам на себе обавезу да као предсједавајући Предсједништва БиХ то ставим на дневни ред једне од наредних сједница и да се о томе изјаснимо", рекао је Комшић.

Према Комшићевим ријечима, Тадић је тај приједлог изнио предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу, предсједнику Хрватске Стјепану Месићу и њему на недавно завршеном самиту несврстаних у Египту.

Комшић је сагласан и са Тадићевим приједлогом да се земље бивше Југославије организују и заједно наступају на тржиштима несврстаних.

"Штета би било не искористити врло позитивно расположење које влада у земљама чланицама Покрета несврстаних према нама генерално. Ту прије свега мислим и на њихов помало `сентименталан однос` према свему што долази с простора бивше Југославије, а посебно на однос према Титу", рекао је Комшић.

Он је нагласио да БиХ неће тражити чланство у Покрету несврстаних, али да остаје у својству посматрача.

"Наиме, неспојиво је чланство у Покрету несврстаних и оно чему ми тежимо - пуноправно чланство у ЕУ и НАТО", истакао је Комшић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog