Društvo

Хрватску на путу ка ЕУ кочи прикривање злочина

БАЊА ЛУКА - Као један од десет главних разлога блокаде придруживања Хрватске у пуноправно чланство ЕУ, у дипломатским кулоарима у Бриселу наводи се и нерјешавање ратног злочина убиства 611 српских цивила у Сиску током 1991. и 1992. године.


У тексту Домагоја Маргетића, наведена је и изјава високопозиционираног званичника ЕУ по којој "земља, власт и правосуђе који нису у стању да процесуирају овај ратни злочин, односно убиство 611 цивила властитих држављана, те процесуира особе одговорне за те злочине, свакако није спремна за пуноправно чланство у ЕУ".

Институције ЕУ забрињава чињеница да су се Влада и државно тужилаштво Хрватске отворено прикључили у прикривање ратних злочина тако што је државно тужилаштво, по налогу из Банских двора, без провођења истраге и у хитној процедури одбацило кривичну пријаву Заједнице Срба у Хрватској за убиство 611 цивила у Сиску.

Заједница Срба у Хрватској оптужила је жупанијског тужиоца у Сиску Стипу Врдољака да обмањује јавност, међународне институције и невладине организације о броју убијених, а у пријави коју је он доставио главном државном тужиоцу Младену Бајићу говори се да је убијено 25 Срба.

Тако је случај "Сисак" и након више од деценију и по још једном стављен под тепих у политичким настојањима прикривања ратног злочина за које се сматрају одговорнима највиши званичници политичке власти у Хрватској, као и њима подређени појединци, преноси лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog