Društvo

Амбасада БиХ у САД на сајту држи карту са пет регија

БAЊA ЛУКA - На званичном Интернет сајту Aмбасаде БиХ у Вашингтону постављена је мапа БиХ на којој су, умјесто ентитетских граница утврђених Дејтонским мировним споразумом, уцртане границе пет регија.


БиХ је на тој географској карти подијељена на сарајевску, херцеговачку, средњобосанску, сјеверозападну и сјевероисточну регију.

У Канцеларији Министарства иностраних послова БиХ за односе с јавношћу тврде да је то "једини начин информисања америчке јавности о туризму у БиХ" и да се уласком на веб страну Амбасаде улази на линк Туристичке заједнице ФБиХ, гдје се појављује ова мапа.

"Будући да не постоји туристичка заједница на нивоу БиХ, а с циљем информисања америчке јавности о туризму у БиХ, стављен је линк на Туристичку заједницу ФБиХ", наведено је у саопштењу МИП, које је потписала Сања Видовић.

Она додаје да веб страница Туристичке организације РС "нема верзију на енглеском језику, па линк на њу са веб странице Aмбасаде БиХ у Вашингтону губи смисао".

Медији су раније објавили да је и на званичној веб страници Мисије БиХ при УН, коју је креирала и објавила Aмеричко-босанска фондација за културу, БиХ била представљена као земља са пет регија.

Ријеч је о истој мапи која се налази и на сајту Aмбасаде БиХ у СAД. Страницу је креирао бошњачки лобиста у СAД, близак Харису Силајџићу, Саша Топерић.

Као мјеста значајна за посјетиоце у Сарајевској регији наведени су Сарајево, Бјелашница, Игман, Лукомир/Умољани, Јахорина, Илиџа и Национални парк Сутјеска. Ту су и ријеке Тара и Дрина, кањон Ракитнице, те Крешево, Фојница, Краљева Сутјеска, Високо и Вареш.

У Херцеговачкој регији истакнути су ријека Неретва, Мостар, Међугорје, Неум, Почитељ, планина Вележ, Благај-Буна, Столац и Требиње. Ту су и Коњиц, Јабланица, Борачко језеро, Прозор-Рама, Блидиње и Купрес и Ливно. Истакнути су и Вјетреница, Хутово Блато, Љубушки, Чапљина и кањон Ракитнице.

У средњобосанској регији наведени су Зеница, Травник, планина Влашић, природни парк Тајан и Тешањ. Ту су и Маглај, Теслић, Завидовићи, ријека Криваја, Бугојно и Прусац.

Према том сајту, туристима би у сјеверозападној регији требало да буду занимљиви Јајце, Бањалука, Добој, Бихаћ, регион језера Плива, птичји резерват Бардача и ријека Уна. Набројани су и Дрвар, Цазин, Босанска Крупа, Велика Кладуша, Приједор, национални парк Козара, Сански Мост и ријека Врбас.

У сјевероисточној регији истакнути су Тузла, Бијељина, Сребреница, Сребреник и Градачац. Ту су и Грачаница, Кладањ, Зворник, Источна Посавина и Шековићи.

Карта на страници Туристичке заједнице ФБиХ, на југу "земље пет регија" има и натпис Далмација, а на сјеверу Хрватска; као и ознаку сусједа као Србија и Црна Гора, да би ико упућенији у прилике у региону то схватио као политичку карту.

Наравно, циљна група оваквих акција и јесте популација која о дејтонској творевини нема никакво знање.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog