Svijet

Британци пооштравају законе за имигранте

ЛОНДОН - Британска штампа данас опширно извјештава о приједлогу измјена имиграционог закона, према којима ће, усељеници из земаља изван ЕУ или који немају британску родбину од сада морати да "заслуже" британско држављанство умјесто да га, као до сада, аутоматски добијају на основу дужине боравка у земљи.


Нови систем биће заснован на испуњавању неких минималних услова, попут знања енглеског језика и финансијске самосталности, те на бодовима који ће се добијати за стручне квалификације, али и за активно ангажовање у некој политичкој странци или синдикату.

У обзир ће се узимати и понашања због којих људи неће добијати држављанство а то је, како је најављено, неинтегрисање у британско друштво и непоштовање његових вриједности, попут учествовања у демонстрацијама против војника који се враћају из Ирака или Авганистана.

"Гардијан" пише да је овако представљен, са условима који су сами по себи контрадикторни неким од основних начела острвског живота, попут слободе говора и окупљања, те одвојености страначке политике од државне администрације, овај приједлог конфузан и контрапродуктиван.

Лист оцјењује да приједлог закона неће допринијети рјешавању најважнијег питања, а то је растући број имиграната у земљи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog