Društvo

Српски туристи у Грчкој обољели од вируса Х1Н1

БЕОГРАД - Сумња се да је група српских туриста, која се тренутно налази на грчком острву Закинтос, обољела од вируса свињског грипа, док се неки од њих налазе у карантину, пише београдски "Прес", позивајући се на пријатеље обољелих.


Пријатељи обољелих туриста јавили су се јуче редакцији овог листа и испричали да се, према првим информацијама које су добили, сумња да је у контакт са вирусом дошло око 50 туриста из Србије, али да се још не зна тачан број заражених, јер љекари не одбацују могућност да се у неким случајевима ради о обичној прехлади.

"Скоро цела група која је отпутовала једним аутобусом из Београда на Закинтос добила је грип. Већина је отишла код локалних доктора и затражила помоћ, а неки су већ добили терапију. За сада још не знамо каква је даља процедура око лечења и како ћемо се враћати у Србију", рекао је за "Прес" младић који са дјевојком љетује на Закинтосу.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, члан Радне групе за пандемију Србије, каже да још нису добили званичне информације од грчких власти о случају заражених Срба.

Он објашњава да ће ову информацију моћи да потврде тек када министарство здравља Грчке такву информацију прослиједи Министарству здравља Србије или ако из канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Атини стигне потврда у канцеларију СЗО у Београду, јер тако налаже процедура.

"Нема разлога за панику. Ако буде потврђено да су наши туристи на Закинтосу оболели од грипа, процедура налаже да нема транспорта натраг у Србију, јер је прописано да се увек лече тамо где их болест задеси. Ако буде тежих случајева, они ће бити смештени у болницу, највероватније у Солуну. Треба да се понашају према упутствима које им буду дали. Грци примењују исте методе, лекове и процедуру као и ми у Србији, уосталом како је прописала СЗО", навео је Тиодоровић.

Он је додао да нема потребе за паником ни када се они врате у Србију, јер ако су прележали грип, онда више нема опасности, а ако неки дођу болесни, биће изоловани.

Јовица Чекић, конзул Србије у Атини, каже да у амбасаду Србије у Грчкој нису стигле информације да је дошло до масовнијег обољења од новог грипа међу српским туристима, нигдје у Грчкој, па ни на Закинтосу.

Марко Јанковић, представник једне српске туристичке агенције која је овог љета водила туристе на Закинтос, потврдио је за "Прес" да се велики број српских туриста разболио и да су имали симптоме које упућују на грип.

"Не могу да потврдим да се ради о свињском грипу, али код много људи се изненада јављала висока температура од око 40 степени. Доктори су им давали `коњске` ињекције, после чега би температура трајала три дана. У почетку су то углавном били странци, али одједном су и наши почели да се разбољевају... Докторка код које је наша група ишла смиривала нас је и говорила да се ради о обичном грипу", каже Јанковић. 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog