Društvo

Спријечен напад на Србе у Ђаковици

ЂАКОВИЦА - Pолиција је данас у последњем тренутку спријечила групу Албанаца у намјери да онемогући групи расељених Срба, која је дошла у Ђаковицу у цркву на обиљежавање хришћанског празника Велика Госпојина, да напусте црквену порту.


Између 200 и 300 Албанаца окупило се испред цркве Успење Пресвете Богородице у Ђаковици где је око 70 расељених Срба дошло на обиљежавање хришћанског празника.

Окупљени Албанци су уз повике "Четници", "Криминалци" и псовке онемогућили Србе да са три комбија напусте црквену порту и крену пут манастира Високи Дечани.

Послије доласка полицијског појачања расељеним Србима је, како кажу очевици, успјело да уз полицијску пратњу крену супротним улицама ка путу за Високе Дечане гдје се налази још око 200 расељених ђаковичких Срба, који из безбједносних разлога нису дошли у Ђаковицу.

Неки косовски медији на албанском језику јавили су јуче да се мајке несталих Албанаца из Ђаковице противе да ђаковички Срби дођу данас да обиљеже црквени празник.

Расељени Срби присуствовали су свечаној литургији у српској православној цркви Успење Пресвете Богородице коју је по благослову епископа Артемија служио игуман манастира Зочиште, отац Стефан.

Ова црква и двије куће које су биле у црквеној порти биле су потпуно разрушене и спаљене током мартовског насиља албанских екстремиста 2004. године.

Представник расељених Срба Ђокица Станојевић изјавио је да је више од 250 Ђаковичана аутобусима дошло до манастира Високи Дечани, али да је из безбједносних разлога на обиљежавање Велике Госпојине у родну Ђаковицу дошло само њих седамдесетак.

Он је рекао да су расељени Срби данашњи дан посветили обиљежавању славе у цркви која се обнавља, а да ће наредни пут захтјевати да обиђу своја огњишта и да разговарају о томе да се коначно врате у свој град.

У центру Ђаковице, Албанци су на мјесту срушене цркве СветеТројице направили градски пар.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog