Republika Srpska

Производња обуће у РС порасла 37,3 одсто

БAЊA ЛУКA - Производња обуће у Републици Српској у јуну ове године већа је за 37,3 одсто у односу на исти мјесец прошле године, што представља рекордну производњу у овој области у посљедње три године, подаци су Завода за статистику РС.


У Удружењу текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије у Привредној комори РС истичу да ова област индустрије из мјесеца у мјесец биљежи раст производње захваљујући субвенцијама Владе РС и стимулацијама извоза.

У Министарства индустрије, енергетике и рударства РС наводе да је за првих пет мјесеци ове године исплаћено 1.806.950 КМ субвенција предузећима из области текстилне и кожарско-обућарске индустрије.

Субвенције је користило 71 предузеће, које у просјеку запошљава 7 432 радника, што је 80 одсто од укупно запослених у области текстила, коже и обуће.

Секретар у Удружења текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије Aлександра Бијелић рекла је да су домаћа предузећа повећањем производње показала да и у времену кризе могу да одговоре на захтјеве западноевропских земаља у које највише извозе.

Бијелићева је истакла да већина фабрика у РС, које се баве производњом обуће, раде "лон" послове за врхунски познате фирме, док мањи број предузећа прави властити производ.

Она је нагласила да је важно да се и у наредном периоду подстиче производња властитих производа, што подразумијева да предузећа сама набављају материјал, дизајнирају, кроје и шију обућу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog