Republika Srpska

У РС стиже 300 пунта из Крагујевца

БАЊА ЛУКА - У Републику Српску ове би седмице требало да стигне првих 300 субвенционисаних аута крагујевачких „пунта", најавио је Саша Чудић, директор бањалучке фирме „Самакс" која је овлашћени дилер „Фијат аутомобила Србија" у РС.


Потписивање предуговора са купцима требало је да почне прије петнаестак дана, а аутомобили да стигну прошле седмице, али то се није десило јер још увијек није договорена коначна цијена коју би купац требао да плати.

„Протекле седмице трајали су интензивни преговори, а у `Фијату` смо обавијештени да би завршна одлука између Министарства економских односа Србије и `Фијата` у погледу трошкова које треба да сноси Влада Србије требало да буде дефинисана сутра или најкасније у сриједу", рекао је Чудић.

Владе РС и Србије потписале су 15. јуна споразум о привредној сарадњи којим је грађанима РС омогућена куповина крагујевачког „пунта" по цијени од 5.999 евра са порезом.

Уговором између двије владе тада је предвиђено да РС плати субвенцију од 1.000 евра за куповину аутомобила, а да Србија са 613 евра субвенционише транспорт, гаранције и осигурање.

Купцу ће највјероватније остати да плати трошкове царинског евидентирања, али неће плаћати износ царине која ће бити обухваћена износом који је био предвиђен за транспорт и осигурање.

Трошак царинског евидентирања износи један одсто од цијене односно 60 евра, а купац ће највјероватније да плати и трошкове шпедиције, који неће бити већи од 100 евра.

Кредит за куповину „заставе 10" или „пунта" дају Уни кредит и Комерцијална банка, са роком отплате до седам година по дисконтним, фиксним каматним стопама од 3,7, односно 4,5 одсто, а за куповину овог аута заинтересовано је до сада око 400 становника Српске.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog