Društvo

Потписан споразум о систему мониторинга у здравству РС

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас потписан споразум за успостављање система мониторинга и евалуације у здравству Републике Српске, који ће омогућити праћење да ли се за средства која су уложена добија најбоља здравствена заштита и најрационалнији ефекти, као и шта је још неопходно за осигуравање боље здравствене заштите становништва.


Споразум су потписали министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић, директор Фонда здравственог осигурања Горан Кљајчин и директор Института за заштиту здравља РС Слободан Станић.

"У Споразуму који је данас потписан дефинисано је стратешко партнерство у пружању политичке, техничке и финансијске подршке успостављању механизма координације, као и кориштењу резултата система мониторинга и евалуације при доношењу одлука и преузимању акција", рекао је Шкрбић новинарима након потпсивања.

Он је рекао да мониторинг представља континуирани процес мјерења/праћења рада субјеката у здравству са циљем оцјењивања постигнутог степена напретка, као и оствареног напретка путем систематског прикупљања и анализе података којим се пореди колико се добро пројекат, програм или политика примјењују у односу на очекиване резултате.

Према ријечима Шкрбића, евалуација представља систематску и објективну оцјену текућег или завршеног пројекта, програма, политике и има за циљ да одреди релевантност, успјешност, ефикасност, дјелотворност и резултате пројекта, програма и политике.

"Ријеч о повезаном механизму на основу којег се прати у ком правцу систем иде, какво је задовољство са тим системом са становишта нас као професионалаца и са становишта корисника система", рекао је Шкрбић, истичући да је овај пројекат подржала и Свјетска банка.

Он је навео да је ријеч о једном потпуно новом концепту који је у неким земљама свијета већ присутан, додајући да ће овај систем донијети бројна унапређења рада.

Директор Института за заштиту здравља РС Слободан Станић рекао је да је ово храбар потез Министарства здравља и социјалне заштите РС с обзиром да приликом евалуације, а и у току самог мониторинга, неки параметри можда неће ићи у прилог.

"На овај начин Министарство здравља и социјалне заштите РС жели да сагледа, ако и има одређених грешака, да се на вријеме дијагностикују и почну отклањати, а не да се чека коначан исход", истакао је Станић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog