Nauka

Туширање може бити опасно по здравље

ЛОНДОН - Амерички научници су открили да туширање може бити опасно по људско здравље на основу испитивања којима је утврђено да се са прљавог туша на лице може пренијети веома штетна бактерија.


Испитивањем је утврђено да се у тушу налази значајан ниво бактерије миобактериум авиум (mycobacterium avium) која узрокује обољење плућа.

Науучници са америчког Универзитета Колорадо у мјесту Булдер наводе да вода која под притиском излази из туша може да испусти капљице пуне бактерије која се потом разграђује у ваздуху и лако се удише и потом одлази у најдубље дијелове плућа.

"Уколико вам вода при првом укључењу туша потече директно у лице то значи да ће на вас потећи и значајна количина миобактериум авиум, што баш и није здраво", рекао је лидер истраживачког тима професор Норман Пејс.

У журналу "Просидингс" аутори истраживања наводе да њихова открића можда објашњавају зашто је у посљедњих неколико година повећан број случајева плућних инфекција и да је то повезано са људима који се радије туширају него што пуне каду.

Суочавање са овом бактеријом ријетко представља проблем здравим људима али су плућној инфекцији подложни они којима је ослабљен имунитет, попут старијих особа, трудница или обољелих од неких другох болести.

Према тврдњи научника код тих особа може се развити плућна инфекција са бактеријом миобактеријум авиум праћена симптомима попут умора, упорног сувог кашља, кратког даха и слабости.

Истраживачи су обавили испитивања на 50 тушева у девет градова у седам различитих америчких држава, укључујући Њујорк и Денвер, и пронашли су да је 30 одсто тушева представљало потенцијални ризик од инфекције.

Професор Пејс је нагласио да се бактерија лакше задржи на пластичним тушевима због чега је предложио да се као алтернатива користе метални.

Утврђено је да се преко тушева могу преносити и друге заразне болести попут једне врсте упале плућа под називом "легионарска болест" и плућна инфекција бактеријом псеудомонас еругиноса (рseudomonas aeruginosa).

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog