Nauka

Завршено геомагнетско снимање неолитских гробова на Купресу

КУПРЕС - На Купрешкој висоравни ових дана завршено је геомагнетско снимање тумула - неолитских земљаних гробова чија је старост око 3 700 година, потврдио је директор Фрањевачког музеја и галерије Горица у Ливну Јосип Гело.


Према његовим ријечима, истраживање и снимање провели су Земаљски музеј БиХ, Центар за балканолошка истраживања из Сарајева и "Romisch Germanische Komision" из Франкфурта у Њемачкој у сарадњи са Фрањевачким музејом и галеријом Горица.

Гело је рекао новинарима да је циљ ових истраживања и снимања да се утврди да ли је у праисторијским земљаним гробовима нешто сачувано, како би се, уколико резултати буду позитивни, приступило покретању међународног пројекта с обзиром да су тумули раритет у свијету.

Нагласио је да тумула има и на подручју Ливањског поља и ширег подручја југозападне Босне, али да су тумули са Купрешке висоравни посебно интересантни, јер су климатски услови погодовали да се људски земни остаци сачувају.

Гело је подсјетио да се у Фрањевачком музеју у Ливну налазе очувани остаци људског тијела, тзв. Купрешака, пронађени 1983. године у једном тумулу на Купрешкој висоравни, чија је старост процијењена на 3 600 година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog