Kultura

Свети Георгије се (ипак) бори за Оскара

БЕОГРАД- Српски кандидат за нагрду Оскара за најбољи страни филм биће „Свети Георгије убива аждаху", а не „Тамо и овде" и то из процедуралних разлога, закључио је данас Стручни одбор Академије филмске уметности и науке (АФУН) из Београда.


Предсједник Председништва АФУН-а Мирко Беоковић изјавио је да је Стручни одбор одржао састанак да би размотрио писмо извршног директора Америчке филмске академије Бруса Дејвиса са појашњењима процедуре.

Беоковић је рекао да је АФУН тражио то појашњење након што су се у нашој јавности појавиле примедбе да се у првобитном изабраном филму „Тамо и овде" добрим дијелом говори на енглеском језику.

Стручни одбор је прошле недеље објавио да је тај филм изабран за српског кандидата за награду Оскар пошто се за њега од 11 чланова Одбора тајним гласањем опредијелило шест, док је пет гласова припало филму „Свети Георгије убива аждаху".

„Сада је суштина да првопласирани филм, на основу допунског тумачења Америчке академије, не испуњава формални услов. То дакле дисквалификује његову кандидатуру. Ми не оспоравамо квалитет, али због процедуре, другопласирани филм постаје наш кандидат за Оскара", прецизирао је Беоковић.

Он је додао да су чланови АФУН-а сматрали да поријекло филма више одређују ауторска и продуцентска екипа, а не језик на којем се у филму говори, али да су ипак затражили тумачење од Америчке академије као организатора додјеле Оскара за више категорија, па и за страни филм.

У Дејвисовом писму, како је рекао Беоковић, стоји да филмови у којима је више од половине дијалога на енглеском језику не могу да конкуришу за награду у тој категорији.

Дејвис је прецизирао да је назив те категорије „филм на страном језику". Он је додао да, уколико „Тамо и овде" буде имао биоскопско приказивање у Америци, његови аутори и глумци могу конкурисати за Оскара у својим категоријама.

„На основу детаља из писма АФУН, нама изгледа да би само филм који сте описали као другопласирани могао да се кандидује за Оскара у категорији страног филма", написао је Дејвис.

Беоковић је додао да АФУН уважава ауторске екипе оба филма и да никоме не би кориситло да се диже тензија у вези са оваквим развојем ситуације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog