Društvo

Издата прва нова регистарска таблица

САРАЈЕВО - У БиХ је данас издата прва нова регистарска таблица, и то у Домаљевцима, док је од јутрос у Републици Српској обављено 228 техничких прегледа возила према новом концепту регистрације возила, а у Федерацији БиХ 493.


Директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ Синиша Мацан изјавио је да нови концепт регистрације возила у БиХ, који се примјењује од данас, обухвата нове регистарске таблице, потврде о власништву возила и регистрацији, те стикере.

Мацан је рекао да је тренутно у БиХ регистровано 913 860 возила. Регистрацију као и до сада обављају ентитетска министарства унутрашњих послова (МУП), а ИДДЕЕА пружа техничку подршку.

На конференцији за новинаре поводом промоције новог концепта регистрације возила у БиХ, Мацан је истакао да значајан напредак представља то да су МУП, ИДЕЕА и станице за технички преглед возила електронски увезани, те нагласио да је комплетна одговорност за обраду података и даље на службеницима МУП.

Он је навео да комуникација између техничких прегледа возила и МУП-ова више није путем ''папира'', већ захваљујући систему успостављеном са стручним институцијама које су одабрале ентитетска министарства, возило мора да се појави на техничком прегледу и сви технички подаци електронски постају доступни МУП-овима код регистровања возила.

Мацан је истакао да се провјере података о власнику возила обавља у регистру грађана, те у регистру новчаних казни и прекршајних евиденција да би се могло регистровати неко возило.

Он је нагласио да је 2006. године успостављен регистар крадених возила у БиХ и уведена је размјена података са Интерполом, тако да је у протекле три године било 5 626 покушаја да се региструје крадено возило.

Директор ИДДЕА је подсјетио да у употреби остају постојећи обрасци, саобраћајне дозволе и регистарске таблице, односно власници задржавају постојеће таблице све до момента док возило не мијења власника, или при куповини новог возила.

"У БиХ је увезано 348 станица за технички преглед возила, а укључене су ентитетске стручне институције. Сви нови документи у складу су са стандардима ЕУ", рекао је Мацан.

Министар транспорта и комуникација БиХ Рудо Видовић рекао је на промоцији нових таблица да је нови концепт регистровања возила уоквирио знатно ширу област.

"Као претпоставка за примјену овог система, станице техничког прегледа возила увезане су у информацијски систем и процес регистровања возила моћи ће се обавити само за возила за која овлаштена станица техничког прегледа возила пошаље МУП електронску потврду о техничкој исправности возила", истакао је Видовић.

Према његовим ријечима, ове информације иду од станице техничког прегледа возила, преко инфраструктуре ИДДЕЕА, до надлежних тијела за регистрацију односно ентитетских МУП-ова, у којима се обавља регистрација возила.

Он је истакао да у наредном периоду овај дио посла мора бити дефинисан кроз дораду и унапређење подзаконских аката из ове области, те да је ово један од приоритетнијих циљева који у будућности треба достићи.

Иако се дуго чекало на почетак примјене новог концепта регистрације возила у БиХ, Видовић је нагласио да да је тај систем заживио након три године рада Министарства за транспорт и коминикације БиХ, ИДДЕЕА, министарстава унитрашњих послова, представника ентитетских министарстава за саобраћај и везе и њихових стручних институција надлежних за рад станица техничких прегледа возила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog