Kultura

Варшава и Пољска траже пуштање Поланског уз кауцију

ЦИРИХ - Међународна надмудривање о хапшењу Романа Поланског ескалирало је данас пошто су Француска и Пољска затражиле од Берна да 76-годишњег режисера ослободи уз кауцију, док је у вези са овим случајем вршен притисак и на америчке званичнике.


Полански је током викенда ухапшен у Цириху, гдје је дошао да прими награду за животно дијело, на основу међународне потјернице.

Аналитичари наводе да компликовани правни процес очекује све стране пошто САД желе да им Полански буде изручен, јер је 1977. године имао сексуалне односе са 13-годишњом дјевојчицом, а годину дана касније је побјегао у Француску.

Швајцарско Министарство правосуђа није одбацило могућност да Полански буде ослобођен уз кауцију под строгим условима да не напушта Швајцарску.

Шеф француске дипломатије Бернар Кушнер изразио је наду да би Швајцарска могла брзо да ослободи Поланског, оцјењујући да је његово хапшење "помало злосрећно".

Кушнер је за француски "интер-радио" рекао да је његов пољски колега Радек Сикорски писао државном секретару Хилари Клинтон.

Према ријечима министра културе Француске Фредерика Митерана, Полански је "бачен лавовима".

Полански који има двојно француско-пољско држављанство ангажовао је швајцарског адвоката Лоренца Ернија да га представља у Швајцарској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog