Društvo

Куркулас: БиХ испунила 90 одсто услова за визну либерализацију

БРИСЕЛ - БиХ је испунила око 90 одсто захтјева који воде ка либерализацији визног режима, рекао је шеф делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас.


"У односу на стање у јулу, уочљив је велики напредак", додао је Куркулас, осврћући се на тадашњу негативну оцјену Европске комисије о либерализацији визног режима за БиХ.

Он је навео да су од тада између Републике Српске и Федерације БиХ усклађени неки неопходни закони.

"Не могу прејудицирати мишљење експерата, али колико ми можемо процијенити, тај је посао задовољавајуће обављен", додао је Куркулас.

Он је истакао да у БиХ преостаје проблем биометријских пасоша, чије штампање касни мјесец дана због техничких проблема у њемачкој штампарији.

"Редовно штампање и издавање пасоша почиње 15. октобра. Али, потребно је неколико мјесеци, два или три, да експерти виде како то функционише на терену. Потребно је издати одређену количину пасоша, да би се добила експертска процјена", рекао је Куркулас.

Он је додао да је БиХ сада на сличном нивоу на којем су у јуну биле Србија и Црна Гора, кад их је Европска комисија препоручила Савјету за либерализацију визног режима.

"Свима нам је жао што БиХ није била спремна раније. Али, увјерен сам да је испуњавање услова и достизање стандарда, у првом реду корисно за БиХ", рекао је Куркулас.

У Европском парламенту сутра ће бити одржана расправа о визама за западни Балкан, а нацрт извјештаја представиће посланик Словеније у Европском парламенту Тања Фајон.

У име Комитета за грађанске слободе и унутрашње послове Европског парламента, Фајонова позива да се узме у обзир напредак, те да се, колико је год брже могуће, омогући либерализација визног режима.

Уколико Брисел констатује да су БиХ и Албанија напредовале у испуњавању услова, мораће бити донесена нова уредба која би се односила на ове двије земље, а за то ће бити потребно најмање шест мјесеци.

Фајонова је Срни изјавила да Комитет рачуна на подршку Европског парламента око тога да се БиХ и Албанија ставе на бијелу листу и да се држвама чланицама да јасан сигнал да када ове двије земље испуне све услове да ће се што прије придружити слободном визном режиму.

То би значило да се за БиХ и Албанију не мора доносити посебна уредба, него да Европска комисија ове двије земље "прикључи" осталим земљама западног Балкана за које је већ дато зелено свјетло да ће, по испуњења услова, добити визну либерализацију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog