Društvo

УН плаћају одштету за убијене Албанце

ПРИШТИНА - Уједињене нације сложиле су се да се одштете, у укупној висини од 200.000 евра, исплате породицама двојице Албанаца са Косова и Метохије које су румунски полицајци из састава мировних снага УН убили 2007. године.


Ово показује да су УН прихватиле да подијеле одговорност за догађаје из фебруара 2007. године, када су припадници румунске специјалне полицијске јединице убиле два Албанца и ранили више људи током протеста у Приштини, изјавио је портпарол мисије УН на Косову Расел Гики.

Извјештај УН о тим догађајима показује да је гуменим мецима које су користили румунски полицајци истекао рок и да су због тога вјероватно постали чвршћи и убиствени уколико су испаљени са мале удаљености.
У том извештају се. такође, наводи да ниједан од убијених није представљао пријетњу у тренутку када су погођени.

Међутим, породице убијених нису задовољне овом понудом, и истичу да они не траже паре већ правду. Породице истичу да је то увреда, и да УН желе да им дају паре како би одустали од тужбе против те организације и румунских полицајаца.

Брат једног од убијених, кога је гумени метак погодио иза уха, истиче да никакав новац не може да надокнади губитак вољене особе.

Гики је, међутим, казао да је питање криминалне одговорности оних који су пуцали одвојени процес и да тај случај истражује тужилац при румунском вишем касационом суду.

Фебруара 2007. године дошло је у Приштини до сукоба демонстраната и УНМИК полиције, када су демонстранти покушали да пробију полицијски кордон, па је полиција била принуђена да употријеби сузавац и гумене метке. У том сукобу су убијена двојица демонстраната, а више их је повријеђено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog