Društvo

Касиповић: Влада и даље подржава студенте дефицитарних занимања

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да је Влада РС опредијељена да настави помоћ и подршку студентима дефицитарних занимања, те најавио да ће у креацији буџета за 2010. годину бити предвиђена средства за набавку уџбеника и мјесечну стимулацују новим академцима на шест студијских програма.


Касиповић, који је данас поводом почетка нове школске године на Универзитету у Бањoj Луци присуствовао првом академском часу бруцоша Технолошког и Машинског факултета нагласио је да је резултат стимулативне политике према дефицитарним студијским програмима видљив и на Машинском факултету који је ове године у прву годину студија уписао рекордан број студената.

"Влада остаје уз студенте на дефицитарним студијским програмима", рекао је Каисповић и додао да ће они који су уписали другу годину на студијским програмима математике, информатике, физике, геодезије, машинства и електротехнике под посебним условима моћи да конкуришу за стипендије Министарства просвјете и културе РС.

Министар Касиповић нагласио је да је суштина болоњског процеса да студент буде у центру пажње, што подразумијева активнији однос и професора и студената према академским обавезама, како већ наредне академске године не би било разговара о преносу испита.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић рекао је да је јутрос почела настава за студенте прве године првог циклуса студија на свих 16 организационих јединица Универзитета у Бањој Луци.

Он је нагласио да је Универзитет у Бањој Луци, на коме се у школује око 16 хиљада студената, ове године уписао 3 200 бруцоша од чега око 400 на Машинском и Технолошком факултету.

Декан Машинског факултета Универзитета у Бањој Луци Мирослав Рогић рекао је да тај факултет ове године дочекао 190 бруцоша, те да су разлози за то свакако велика потражања за инжењерима машинства који су и у РС и у свијету дефицитаран кадар.

Он је нагласио да ће ове године Факултет, осим што је реновиран дио просторија, омогућити студентима и повољну куповину лаптоп рачунара посредством "Уникредит банке" из Бање Луке и информатичких кућа како би сви студенти били снабдјевени рачунарима неопходним за учење и рад.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog