Društvo

Aустријски наставници на усавршавању у БиХ

САРАЈЕВО - Аустрија жели успоставити сарадњу са БиХ на плану усавршавања наставника који у овој земљи, на матерњем језику, подучавају дјецу грађана поријеклом из БиХ, истакнуто је данас током састанка министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Сафета Халиловића са делегацијом аустријског Савезног министарства образовања, умјетности и културе.


Из ресорног министарства је саопштено да је Антон Добарт, који је предводио аустријску делегацију, истакао да је његова земља заинтересована за мобилност наставника, јер сматра да би њихов боравак у земљи поријекла много користио за унапређење наставе, те у том смислу жели ојачати сарадњу са универзитетима у БиХ.

Добарт је додао како су експерти у Аустрији анализирали уџбеник за допунску наставу намијењен дјеци грађана БиХ у иностранству и оцијенили га добрим путоказом у којем смјеру ићи у овој области.

"Овај уџбеник је користан наставницима, а са малим дорадама, посебно за интеракцијско учење, биће од велике помоћи и за ученике", рекао је он.

Халиловић је подсјетио да је Аустрија, у којој борави велики број грађана поријеклом из БиХ, организовала наставу на матерњем језику на начин прихватљив грађанима БиХ, према сопственом моделу и финансирањем из државног буџета.

"Веома смо заинтересовани за сарадњу академске заједнице у БиХ са аустријским универзитетима, те за заједнички наступ двије земље у регионалним и европским образовним пројектима", рекао је он.

У аустријској делегацији су, осим Добарта, били и експерт за заједнички рад за наставу са источном и југоисточном Европом Јирген Шик, експерт за педагогију за ученике којима њемачки језик није матерњи језик Елфине Флек и представница за међународне билатералне послове Кристине Кисер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog