Društvo

Апел ЕУ и Савјету Европе да подрже комисију за смијењена лица

БАЊА ЛУКА - Република Српска апеловала је на ЕУ и Савјет Европе да подрже оснивање независне комисије за обештећење лица чија је људска права прекршио високи представник у БиХ, саопштено је данас из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.


У саопштењу се наводи да високи представник више од десет година смјењује званичнике са функција у БиХ и забрањује им на неодређено вријеме запошљавање у државној служби, те да је смијењено око 200 грађана БиХ, међу којима су и демократски изабрани предсједници, представници законодавне власти, градоначелници, судије, полицијски службеници и директори јавних предузећа.

Из Владе РС истичу да је високи представник такође предузео мјере које грађанима оспоравају остала права, као што је блокирање рачуна у банкама и одузимање путних исправа на неодређено вријеме.

"Упркос тешкој штети нанесеној њиховој егзистенцији и угледу, није им било омогућено саслушавање или прилика да оспоре основаност оптужби које су садржане у одлукама, као ни упуство о правном лијеку. Процес је проведен иза затворених врата, без било каквог осврта на транспарентност или законитост, односно владавину права", стоји у саопштењу.

У саопштењу се констатује и да те смјене, које немају чак ни најелементарнију форму прописаног процеса, очигледно крше људска права санкционисаних лица која су гарантована Уставом БиХ и споразумима о људским правима које је БиХ потписала.

Из Владе РС напомињу да се ове наредбе настављају без обзира на снажну осуду Парламентарне скупштине Савјета Европе, Венецијанске комисије, Комитета Парламента Европе за правне послове и људска права, и комесара за људска права Савјета Европе.

"Осим тога, високи представник је наредио институцијама и судовима у БиХ да не преиспитују његове мјере или стављају било какав правни лијек на располагање грађанима БиХ поводом губитка или повреде који би произашли провођењем његових одлука. Високи представник је пред Европским судом за људска права изнио став, а суд одлучио, да није надлежан за разматрање захтјева насталих поводом мјера високог представника и да његове мјере за собом не повлаче одговорност БиХ или других држава", подсјећа се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је премијер РС Милорад Додик јуче, у одвојеним писмима, апеловао на министра иностарних послова Шведске Карла Билта и комесара за људска права Савјета Европе Томаса Хамарберга да раде на формирању независне комисије која би била састављена од угледних и признатих међународних правника како би се лицима која су смијењена са својих дужности обезбиједило мјесто гдје ће моћи изнијети своје ставове и преко којег би могли да траже намирење.

Мандат комисије би се састојао у изношењу доказа оштећених лица односно у утврђивању тога да ли су поједини поступци високог представника повриједили важеће законе из области људских права. Ако се прекршај утврди, комисија би одлучивала о степену губитка или повреде. Премијер Додик је министру Билту и комесару Хамарбергу доставио допис у којем је ово питање детаљно образложено.

"У демократским друштвима његује се принципи да свако право предвиђа правни лијек. Комисија за грађане БиХ, чија су права прекршена од стране високог представника, би им омогућила правни лијек који они заслужују и коју владавина закона прописује", додаје се у саопштењу Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog