Društvo

Тренутна суђења у Хагу завршавају тек 2013.

ХАГ - Предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон позвао је пред Генералном скупштином УН све чланице да "учине све што могу да би преостала два бјегунца Ратко Младић и Горан Хаџић били ухапшени и пребачени у притвор Трибунала пре окончања мандата овог суда". "Уколико они не буду приведени правди, то ће оставити мрљу на историјском доприносу УН у изградњи мира у бившој Југославији. Захтевам од држава чланица да учине све што је у њиховој моћи да обезбиједе хитно хапшење ових бјегунаца", рекао је Робинсон у Њујорку.


Робинсон је саопштио да се очекује да се сва суђења, осим четири, бити окончана током 2010. године, уз три за која се очекује да буду завршена почетком 2011, саопштено је из Хашког трибунала.

Посљедње суђење, у предмету против Радована Караџића, требало би да буде завршено почетком 2012, а окончање свих жалбених поступака очекује се средином 2013. године.

Робинсон је Генералну скупштину позвао да подржи оснивање комисије за одштету, преко које би, компензацијом жртвама злочина у бившој Југославији, требало да се допринесе дугорочном миру и стабилности у региону.

Он је критиковао међународну заједницу, оценивши да је "заборавила жртве".

"Тренутно не постоји ниједан ефикасан механизам путем којег би жртве могле да захтевају одштету за повреде које су им нанесену, упркос томе што је њихово право на такву врсту компензације чврсто утемељено у међународном праву", рекао је Робинсон. Он је истакао да правду не представља само кажњавање починилаца, већ и враћање достојанства жртвама обезбјеђивањем конкретних средстава да поново изграде своје животе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog