Svijet

Мјанмар: Су Ћи се састаје са западним дипломатама

РАНГУН - Лидер опозиције у Мјанмару Аунг Сан Су Ћи састаће се са западним дипломатама.


Према појединим извјештајима, на разговоре са лидером опозиције отићи ће представници САД, Аустралије и Велике Британије.

"Радујемо се што ће нам директно Аунг Сан Су Ћи моћи да говори о ситуацији у Мјанмару", рекао је портпарол америчке Амбасаде Дрејк Вејзерт.

Други западни дипломата потврдио је да ће састанак данас бити одржан.

Током протеклог мјесеца Су Ћи је једном од лидера војне хунте - генералу Тан Швеу послала писмо, у којем наводи да је спремна да сарађује са владом да би биле укинуте санкције Мјанмару и да тражи дозволу да се састане са западним дипломатама да би разговарала о тој теми.

Током протеклог викенда она се састала са једним од чланова војне хунте - први пут од почетка 2008. године.

Су Ћи је под обновљеним кућним притвором након што јој је суд одбио жалбу на додатну казну од 18 мјесеци.

Према појединим извјештајима, она је у посљедње вријеме "омекшала" ставове о питању санкција и да је закључила да оне негативно утичу на живот обичних становника Мјанмара.

Недавно је високорангирани амерички званичник потврдио да се састао са једним од званчиника Мјанмара у Њујорку, и то је први сличан контакт за више од десет година.

Вијест о састанку објављена је након што су САД најавиле промјену политике према Мјанмару, која ће садржати санкције и дијалог.

Су Ћи је побиједила на изборима одржаним у Мјанмару 1980. године, али јој никад није дозвољено да дође на власт.

Аналитичари наводе да војна хунта жели да задржи продемократског лидера у притвору до одржавања избора заказаних за идућу годину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog