Svijet

Американци се повукли пред талибанима

КАБУЛ - Америчке снаге повукле су се са удаљене предстраже на истоку Авганистана након великог напада талибана прошле седмице у тој области, саопштено је данас из Међународних снага у Авганистану.


О повлачењу америчких снага саопштено је прије 3. октобра, када је нападнута предстража, али је напад привукао пажњу на нову америчку стратегију да повуче војнике из удаљених области и да се концентрише на насељеније области.

"Намјера команданта ИСАФ, генерала Стенлија Мекристала, јесте да се нагласак стави на заштиту авганистанског народа, усмјеравајући пажњу на насељеније области", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су војници и опрема пребачени из предстраже у области Камдеш у провинцији Нуристан, на сјеверу, и друге локације на истоку Авганистана.

У најсмртоноснијем нападу на америчке снаге од битке у јулу 2008. године у обилжњем Кунару осам америчких војника је погинуло када су талибани током протекле седмице напали удаљену предстражу недалеко од пакистанске границе. Најмање два авганистанска војника погинула су у сукобима.

НАТО је саопштио да је погинуло 100 побуњеника.

Ова година је најсмртоноснија по стране снаге у осмогодишњем рату у Авганистану након уклањања талибанског режима. Од почетка године страдало је више од 400 припадника западних снага, што је више него за цијели период од 2001. до 2005. године.

У Авганистану има више од 100.000 страних војника, од чега су двије трећине Американци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog