Svijet

Kривцу за "највећи хакерски напад икада" ипак суде у САД

ЛОНДОН - Британски држављанин Гери Мекинон /43/, који је тражен у САД због упада у компјутерске системе НАСА и Пентагона, изгубио је правну битку за избјегавање екстрадиције.


Мекинону, којем је недавно утврђено да болује Аспергеровог синдрома - облика аутизма - одбијена је дозвола да се жали највишој британској судској инстанци Врховном суду.

Он је уложио жалбу на одбијање британског државног тужиоца да му се суди у матичној земљи.

Виши суд је саопштио да његов случај не указује на "тачке закона од важности за јавност", што је неопходно да би се пребацио на Врховни суд.

Мекинонови адвокати рекли су да ће размотрити могућност упућења жалбе Европском суду за људска права у Стразбуру.

У ранијој одлуци Виши суд је прихватио да би екстрадиција можда утицала на Мекиново здравље, али су судије донијеле одлуку да за законски процес не важе ове забринутости.

Мекинон, којег његови адвокати описију као "НЛО ексцентрика" и који је користио интернет у потрази за ванземаљским животом, оптужен је да је узроковао гашење више од 2.000 рачунара у мрежи на 24 часа и америчке власти су то назвале "највећим хакерским упадом свих времена".

Ухапшен је 2002. године након што га је америчко Тужилаштво отужило за илегалан приступ рачунарима, укључујући системе у Пентагону и НАСА и да је узроковао 700 000 долара материјалне штете.

Уколико буде осуђен пред судом у САД Мекинон се суочава са затворском казном у трајању од 70 година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog