Društvo

Додик о улагањима у бањолучку ''Топлану''

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске  уложила је 12,5 милиона КМ бесповратних средстава из Развојног програма РС за реконструкцију вреловода бањалучке ''Топлане'' и спремна је да одобри додатних пет милиона КМ за модернизацију примарне технологије у том предузећу, изјавио је премијер РС Милорад Додик.


''Бањoлучка `Топлана` потпуно је спремна за сезону гријања. У протеклим мјесецима завршена је реконструкција вреловода, који је био најпроблематичнија тачка у њеном пословању'', рекао је Додик и истакао да је најважнија вијест да ће грађани Бањe Луке од данас имати гријање које неће бити заустављено.

Присуствујући у бањолучкој ''Топлани'' отварању сезоне гријања, Додик је данас рекао новинарима да ће Влада и у осталим општинама РС у којима постоји овакав систем гријања помоћи да се обезбиједе сви неопходни услови за почетак сезоне гријања, истичући да располаже информацијама да у свим општинама РС постоји велика спремност за почетак гријања и да неће бити застоја.

''У договору са Градском управом Бања Лука, ове године неће бити повећања цијене гријања'', истакао је Додик, изражавајући очекивање да ће Бањолучани редовно измиривати своје трошкове како би се обезбиједила нормално функционисање ''Топлане'' до краја сезоне, али и наредних година.

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић рекао да је ове године, захваљујући средствима Владе РС, на вријеме завршена реконструкција вреловода ''Топлане'', који је од данас у функцији, и да ће он значити у већем дијелу града побољшање гријања и смањење губитака топлотне енергије у систему.

Он је рекао да у наредном периоду слиједи реконструкција, санација и модернизација цијелог система ''Топлане''.

''Ове године смо по први пут од рата успијели обезбиједити готово пуне резервоаре, близу 11 000 тона мазута, а иста количина мораће се још набавити током сезоне гријања'', истакао је Давидовић, закључујући да је степен наплативости гријања у Бањаој Луци достигао ниво виши од 80 одсто.

Директорка бањалучке ''Топлане'' Бранка Ружевић истакла је да ће "Топлана", након реконструкције вреловода ''Борик'', имати уштеду потрошње основног енергента и бољи квалитет гријања за све дијелове града.

Он је додала да, због застарјеле мреже, предстоји наставак реконструкције вреловода према Врбасу.

Отварању сезоне гријања у бањолучкој "Топлани" присуствовали су савјетник премијера РС Миладин Драгичевић, предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић и предсједник Скупштине града Бањалука Слободан Гаврановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog