Društvo

Почиње издавање биометријских пасоша

САРАЈЕВО - Грађани БиХ који од сутра у 7.00 часова буду предали захтјеве за пасош код надлежних органа добиће нове биометријске пасошке књижице, потврдила је портпарол Министарства цивилних послова БиХ Зорица Руљ.


"Према одлуци Министарства цивилних послова БиХ сви грађани који од 15. октобра предају захтјев добиће биометријски пасош у законски предвиђеном року од мјесец дана", рекла је она.

Према ријечима Руљеве, књижице биометријских пасоша, њих око 25 000, кренуле су јуче ујутро из штампарије "Бундесдрукерај" у Њемачкој и требале би сутра да стигну у Агенцију за идентификационе документе, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ.

Портпарол ИДДЕЕА Амила Опардија истакла је да од сутра ова агенција израду пасоша више неће радити са старим пасошким књижицама.

"Према информацији из штампарије `Бундесдрукерај`, очекујемо да биометријске пасошке књице стигну сутра", рекла је она.

Опардија је напоменула да Агенција добија празне биометријске књижице, те да након захтјева за њихову персонализацију, које добија од надлежних органа, израђује пасош са подацима и сликом.

Она је појаснила да грађани предају захтјеве надлежним органима, односно МУП-у Републике Српске, кантонални МУП-овима у Федерацији БиХ и Јавном регистру Брчко дистрикта, који контактирају директно са странкама и примају захтјеве за издавање пасоша, које према процедури шаљу на провјеру података матичним општинама.

"Матична општина има обавезу да у року од три дана провјери и достави податке институцији којој је поднесен захтјев за пасош. Након тога ИДДЕЕА добија захтјев за персонализацију пасошких књижица и иде процедура штампања пасоша, која би требала да траје око пет до шест дана", рекла је Опардија.

Тестну фаза издавања пасоша по биометријском систему ИДДЕЕА је почела у јулу ове године.

Издавање биометријских пасоша један је од услова из Мапе пута за либерализцију визног режима за грађане БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog