Društvo

Помоћи отпуштенима у Хрватској током рата, да остваре орава

САРАЈЕВО - Савјет министара и остале институције БиХ треба да учине све да би био ријешен проблем грађана БиХ који су били запослени и настањени у Хрватској, а у раздобљу од 1991. до 1995. године отпуштени са посла.


Иницијатор вођења расправе о овом проблему, независни посланик Момчило Новаковић навео је да се ради о 13 хиљада регистрованих грађана БиХ који су у наведеном периоду остали без посла у сусједној Хрватској, али да је процјена да је тај број далеко већи.

У расправи о овој тачки дневног реда изнијето је мишљење да све активности које води Савјет министара треба да резултирају споразумом БиХ и Хрватске којим би се ријешио проблем у рату отпуштених грађана БиХ.

Уз оцјену да Хрватска не сарађује у рјешавању овог проблема чули су се и приједлози да се из буџета БиХ одвоје средства за пружање правне помоћи отпуштенима те да се питање нелегално отпуштених из Хрватске проблематизује пред Европском комисијом.

Посланицима су се у име два удружења која окупљају грађане БиХ који су отпуштени у Хрватској од 1991. до 1995. године обратили Дарко Марјановић из Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ и Мерван Рамић из Удружења грађана отпуштених радника (УГОР).

Истичући да су чланови њихових удружења из дискриминаторских разлога остали без посла у Хрватској они су поручили да се неће одрећи права која им припадају по основу рада и живота у тој земљи.

Према њиховим ријечима, ради се о остваривању права по основу рада, али и станарском праву, неисплаћеним пензијама и инвалиднинама, питању држављанства, учешћа у приватизацији у Хрватској те бројним другим правима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog