Društvo

Данас почело издавање биометријских пасоша

САРАЈЕВО - У БиХ су се од данас почели издавати биометријски пасоши.


Портпарол Министарства цивилних послова БиХ Зорица Руљ потврдила је да је ово министарство донијело одлуку да се од данас почну издавати биометријски пасоши.

"Министарство је донијело одлуку да издавања биометријских пасоша почне јутрос од 7.00 часова. Одлука је на снази, више се не штампају старе пасошке књижице, а сви захтјеви које Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података /ИДДЕЕА/ БиХ од јутрос добије биће штампани и персонализовани по новом систему", рекла је она.

Зорица Руљ је прецизирала да се то односи на оне пасоше гдје грађани данас предају захтјеве за издавање, али и за оне који су раније предали, али поступак још није био завршен, па ће и они по новом систему добити биометријске пасоше.

Цијена новог пасоша је 40 КМ, па ће они који су раније предали захтјев за пасош по старом систему, што је коштало 30 КМ, морати доплатити још 10 КМ.

Зорица Руљ је рекла да је из њемачке штампарије "Бундесдрукерај", стигло 25 000 књижица, од укупно 300 000, колико укупно треба да стигне до краја године.

"Уговор са Њемцима је на три године и договорено је штампање укупно 1 600 000 комада биометријских пасоша у овом периоду. То би требало да задовољи, према процјенама, потребе свих грађана у БиХ и не би требало да се деси да неком касни пасош, јер нема књижица.

Министарство је јутрос упутило упутство свим МУП-овима у БиХ у коме се наводи да се биометријски пасоши наплаћују 40 КМ.

Стари пасоши важе до рока који је уписан у пасош што значи да грађани не морају да их мијењају до тог рока.

Портпарол ИДДЕЕА Амила Опардија рекла је да се пристигла прва тура од 25 000 биометријских пасоша налази у трезору ове агенције.

Опардија је напоменула да Агенција добија празне биометријске књижице, те да након захтјева за њихову персонализацију, које добија од надлежних органа, израђује пасош са подацима и сликом.

Она је појаснила да грађани предају захтјеве надлежним органима, односно МУП-у Републике Српске, кантонални МУП-овима у Федерацији БиХ и Јавном регистру Брчко дистрикта, који контактирају директно са странкама и примају захтјеве за издавање пасоша, које према процедури шаљу на провјеру података матичним општинама.

"Матична општина има обавезу да у року од три дана провјери и достави податке институцији којој је поднесен захтјев за пасош. Након тога ИДДЕЕА добија захтјев за персонализацију пасошких књижица и иде процедура штампања пасоша, која би требало да траје око пет до шест дана", рекла је Опардија.

Тестна фаза издавања пасоша по биометријском систему ИДДЕЕА почела је у јулу ове године.

Издавање биометријских пасоша један је од услова из "мапе пута" за либерализцију визног режима за грађане БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog