Tema nedelje

Зашто душебрижници толеришу лагање и шовинизам: ОШ на Пале, ИЗ у Србију?

Посјете предсједника Србије Бориса Тадића Палама, прије неког времена, мање више је заборављена ствар. Тадић је у својству предсједника сусједне државе дошао на отварање школе коју финансира Влада те исте државе Србије, гдје је тај исти Тадић, предсједник. И готова ствар.


Виси и даље дилема да ли је прекршен дипломатски протокол приликом посјете Тадића? Да ли је оружана пратња Предсједника Србије илегално боравила на територији Босне и Хецеговине!? Можда јесте, а ваљда није...Имамо већих проблема и актуелних дилема, па смо Тадића и заборавили. Нисмо једино заборавили лекцију коју је дао Милораду Додику из патриотизма или боље речено лекцију из кућног одгоја.

Тадић навија прије свега за репрезентацију Србије, а онда по природи за фудбалску репрезентацију сусједне, пријатељске земље. Дакле за Босну и Херцеговину. Додик ваљда за разлику од Тадића који навија за комшијску репрезентацију, навија да „цркне домаћа крава"...

 

Иза Бориса Тадића на Палама је остала табла захвалног колектива ОШ „Србија". Свака част. За похвалу. Само можда да је прво скину, па исправе текст, јер им баш и не служи на част, као просвјетним радницима. Има грешака. Неко није добро „исправио" писмену вјежбу на ћирилици.

Тамо пише: „Ову школу отворио је највећи српски син Борис Тадић. Да у њу идемо и научимо писат ћирилце. Хвала му. Радни колектив ОШ „Србија" Пале".

Добро су и написали. Можда би било добро да прије свих, радни колектив ОШ „Србија" Пале обнови градиво, па тек онда да уче дјецу овом босанскохерцеговачком писму, које је равноправно са латиницом за коју се надамо да неће бити избачена из школског програма у заносу захвалности...

 

Ко је овдје ћорав до ћирилице?

Tекст ове садржине, под насловом "Ко то не зна ћирилицу?" уз фотографију наводне табле, објављен је чак 28.09.2009. године у 07:15 часова, на извјесном сајту Мој портал, а да се нико од локалних душебрижника није огласио тим поводом. Да ли је то усљед слабе читаности, или увријежене праксе да овакве увреде пролазе без коментара уколико су на рачун српског етноса, више није ни битно.

Просто је некако била наша дужност, да као "једини ћирилични портал западно од Дрине", дамо стварну информацију читаоцу који нам се обратио са овим линком и питањем да ли је фотографија вјеродостојна? Исти је у рубрици ММС вијест већ видјео да смо имали фото прилоге читалаца, који су нас сликом извијестили да су натписи на Основној школи "Србија", у најбољој традицији братства и јединства. Дакле постоје и ћирилична, и латинична табла са именом институције.

Било би изненађујуће да "највећем српском сину" колектив основне школе дарује напукнуту плочу, уврнуту зарђалим вијцима

Стручнији за фотографију су одмах рекли да је спомен плоча фотографисана одоздо, те да њену перспективу не слиједе очигледно монитрана слова сасвим непримјереног фонта, који није повријеђеног интегритета чак ни на самој пукотини. Свакако да би било изненађујуће да "највећем српском сину" колектив основне школе дарује напукнуту плочу, уврнуту зарђалим вијцима и без да су зовнули неког из четвртих разреда да провјери граматику и правопис. На страну то што протокол Бориса Тадића не би гледао благонаклоно на овакав перформанс, те да власти РС уз крајње агресивне и непримјерене покушаје креирања кризе због развијања пријатељских односа са Србијом (гарантованих Споразумом о специјалним и паралелним везама), не би себи допустиле луксуз једног оваквог аутогола.

Чак је и на самој фотографији коју са Борисом Тадићем у главној улози објављује овај портал, више него уочљиво да је школа нова

Чак је и на самој фотографији коју са Борисом Тадићем у главној улози објављује овај портал, више него уочљиво да је школа нова. Дакле црвена и мјестимично од фасадне цигле, те би тешко било разумјети по којој логици је плоча на сивом и старом зиду, уз подршку кородираних шрафова на највишем нивоу. Пошто ни у једном сегменту написаног ово није представљено као шала, или умјетничка слобода фундаменталистички расположеног уредништва, а ни текст до сада није повучен; ствар смо схватили врло озбиљно.

Ако лаже портал, не лаже ОХР

Све што је уредништво предметног портала требало да уради, уколико није отворено и од самог почетка намјерило да фабрикује увреду и лаж, јесте да свог надахнутог новинара усмјери на Министарство просвјете и културе Републике Српске. Тамо ће вам за то задужени, врло љубазно демантовати постојање овакве плоче и упутити вас на директора школе, Неђу Ждралу.

- То је једна класична дезинформација, јер лијепо на улазу са двије стране и на два писма стоји натпис о каквој се институцији ради. То је, уједно, и једини натпис тог типа на овој школи. Нема никакве спомен плоче Борису Тадићу и та фотографија је потпуна глупост. Позивам сваког ко жели нека дође пред Основну школу "Србија" на Палама и лично се увјери да таква плоча никад није постојала, рекао је Ждрале за Фронтал.РС.

Нема узалудних провјера: Ждрале нам је открио да су се у причу око виртуалне спомен плоче ипак укључили дежурни душебрижници из ОХР

Без обзира што је то јасно сваком ко се имало служи видом или зна било шта о политичкој ситуацији у Дејтонској творевини, испало је да наш рутински позив за провјеру навода није био потпуно узалудан. Ждрале нам је објаснио да није свега неколико медија из РС, једини који су назвали да провјере аутентичност фотографије на школи; већ нам открива занимљив податак да су се у ту причу ипак укључили и дежурни душебрижници из ОХР.

- Ја знам за ту монтирану фотографију већ одавно и вјерујте да сам почео да избјегавам разговоре са федералним медијима, јер о отварању једне школе извјештавају без и мало професионализма. Звали су ме одмах и из ОХР да провјере тај навод. Пошто су већ успјели и да пронесу причу како ја ученицима у школи дијелим пропагандни материјал, што је такође бесмислица, и за то су успут приупитали из ОХР. То су, наравно, све потпуне неистине, појаснио је Ждрале.

 

Оно што остаје нејасно, јесте уопште могућност да је лажна фотографија непостојеће табле и крајње увредљивог текста, још увијек доступна на овом федералном гласилу. У овом случају је очигледно изостао позив из ОХР или РАК, будући да их занима искључиво уколико се говори о "највећим српским синовима" и "учењу писања ћирилице". Директора ове школе свакако нису звали да му укажу на граматичке и правописне грешке, док интересовање за рад гласила која су у стању да објаве очигледну и лако провјерљиву лаж, очигледно изостаје. Њихов правопис ОХР не смета ни најмање.

Уколико је у питању шаљива монтажа коју су неспособан новинар и уредништво аквирирали са Фејсбука, те брзоплето повјеровали у њену аутентичност, зашто и након више од три седмице та вијест није повучена уз јасан деманти и извињење? Тако се опет враћамо у стара добра времена, када су на било како засновану жалбу муслиманских представника, министри просвјете и културе РС избацивали уџбенике, учитељи били обавезани да зацрне маркером извјесне садржаје, као што је, рецимо, један од антологијских примјера српске усмене епике "Орање Марка Краљевића". Дејтонски споразум јасно говори да је образовање у надлежности ентитета, али тиранија ОХР није имала слуха за правне механизме до сада. А на овом примјеру видимо да им то није ни у петогодишњем плану.

Ко о чему, баба о ћирилици

То поновно помињање ћирлице у негативном и примитивачком контексту, те (поновна) прича о тобожњој жељи да се забрани латиница; у визури нас који живимо у РС и видимо да српско национално писмо носи једва можда титулу "угрожене врсте" - просто је више трагикомично до забавне ноте.

Федерални медији очигледно настављају са дивљањем и ратним методима у извјештавању, гдје се монтажа и лагање подразумијевају као средство остварења вишег циља. Тужно је да се популација у ФБиХ држи у сталном страху и напетости, те им се протура теза да су нереалне и максималистичке визије, потпуно јединствене и централизоване државе, нешто што је оствариво без ратног сукоба. А ако и не може, да то и није тако страшно. Требамо сви искрено признати, да ниједном од три народа није до новог рата.

Већ смо једном упозоравали на ратнохушкачку реторику која се рутински користи у федералним медијима

Већ смо једном упозоравали на ратнохушкачку реторику која се рутински користи (злочиници, четници, фашистички пир, убице, силоватељи...) у федералним медијима, али њихово одбијање да региструју и демантују овако увредљиво срочен текст и недсвосмислено монтирану таблу која му је повод за симбиозу, просто је несхватљиво.

Из редакције Фронтал.РС нећемо обећавати у туђе име, али поручујемо да овакве лажи, подметања, шовинизам и безобразлук; нећемо толерисати и прећутати ни једном српском медију, који тако нешто покуша пласирати као озбиљну и тачну информацију, на рачун наше браће исламске вјероисповјести. Поготово оном медију, којем се допусти рекламирање на билбордима по Сарајеву, као што је овај "портал" рекламиран по Бањој Луци.

Де, мало културе и поштења. Све ће послије само доћи на своје.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog