Društvo

Плавшићева ће се моћи бавити и политиком, ако буде хтјела

БАЊА ЛУКА - Некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић биће потпуно слободан човјек када сутра напусти шведски затвор и, ако буде жељела, моћи ће да се бави и политиком, изјавио је данас адвокат Крстан Симић, који је некада радио у Хашком трибуналу.


''Сутра када напусти шведски затвор она је потпуно слободан човјек. Човјек који је свој гријех окајала и човјек који је свој гријех платила. Ко онда има право да њој поставља било каква питања'', рекао је Симић.

Он је назвао срамотом ''халабуку, протесте и аутобусе'' у вези са ослобађањем Плавшићеве и поручио да би јавност требало да се позабави питањем откуд напади на некога ко је казну издржао и ко, као такав, нема никаквих привремених нити било каквих других мјера забране.

''Не знам због чега сатанизација госпође Плавшић. Одговор је једини да БиХ не жели помирење. Признање кривице госпође Плавшић било је олакшавајућа околност, јер је, према оцјени суда, то била нова страница не само у БиХ него и у регији'', истакао је Симић.

Према његовим ријечима, она је послала поруку: ''Признајем кривицу, признајмо је сви!'', није имала снаге да изнесе терет Хашког трибунала, иако је најљепши предмет за одбрану био њен, али на њено право избора нико није могао утицати.

''Требало је да изађе и раније, јер Хашки трибунал нема своје прописе за издржавање казне него се примјењују прописи земље у којој се казна издржава. У Шведској су сви затвореници са 75 година слободни, а њој је то право ускраћено због протеста'', подсјетио је Симић.

Он је нагласио да не треба ни глорификовати питање да ли се Плавшићева жртвовала за РС нити од ње правити хероину.

''Ниједно име и ниједног политичара не треба изједначавати са РС. Ја ћу то вечерас јасно поручити и одбрани Радована Караџића: Маните се ћоравог посла да је Радован Караџић једнако РС. Маните се те приче!'', рекао је Симић, појашњавајући да ће о овој теми вечерас говорити у информативним емисијама РТРС и РТС.

Он је истакао да је РС творевина српског народа и међународног споразума, да је неупитна и трајна категорија и да је није створила ни Плавшићева нити Караџић, него је она производ односа насталих распадом бивше Југославије.

Симић је подсјетио да је пред Хашким трибуналом Симо Зарић осуђен, своју казну је издржао и да је без икаквих препрека био кандидат за начелника општине Шамац.

Симић је пред Хашким трибуналом бранио Душана Тадића и Мирослава Квочку, заступао Драгана Обреновића и Драгана Јокића у фази док су имали статус осумњичених, те заступао Плавшићеву, као и више лица док су били осумњичени, а од којих је послије Трибунал одустао.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog