Društvo

Алармантно: Само четири општине РС имају позитиван прираштај!

БАЊА ЛУКА - Од 63 општине Републике Српске, само четири имају позитиван природни прираштај и то Бања Лука, Зворник, Берковићи и Милићи, изјавио је предсједник Центра за демографска истраживања Драшко Маринковић.


"Процес депопулације изазван је различитим факторима као што су нестајање села, емиграција радно способног становништва, повећање незапослености и помјерена просјечна старост мајке при порађају, због чега недостаје око 40 одсто дјеце за замјену генерација", рекао је Маринковић.

Он је казао да је лани у Српској умрло 4.000 људи више него што се родило и да власти треба више да раде на овом пољу будући да РС од 2002. године има негативан природни прираштај, а бројност старог сустигла је бројност младог становништва.

Маринковић је истакао да би се проблем смањивања броја становника могао ријешити само рађањем више дјеце oдносно да свака породица има најмање четворо дјеце.

"Према посљедњим анкетама, 55 одсто породиља у Српској има једно дијете, 34 одсто двоје, мање од 12 одсто има троје дјеце, док су породице са четворо дјеце веома ријетке", навео је Маринковић.

Према подацима Завода за статистику РС, 1998. године у Српској је рођено 13.527 дјеце, а умрло 12.469 становника, док је 2007. године рођено 10.110 беба, а умрло 14.146 становника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog