Nauka

Пола градова Европе загађено буком

КОПЕНХАГЕН - Половина урбаних подручја Европе загађена је буком друмског, жељезничког и авионског саобраћаја у мјери довољној за развој поремећаја сна, учења и хипертензије током ноћи, наводи се у објављеном извјештају.


Више од 41 милиона људи у градовима са најмање 250.000 становника изложено је просјечној буци од 55 децибела, што је безбједна граница коју је одредила Свјетска здравствена организација.

Међу пријестоницама, најбучнија је Братислава, са скоро 55 одсто угрожених становника. Иза ње слиједе Варшава и Париз, наводи Европска агенција за околину.

Око 3,6 милиона становника урбаних подручја изложено је буци од 70 и више децибела.

"Поред поремећаја сна, постоји све више доказа да саобраћајна бука утиче на кардиоваскуларни систем, ментално здравље и учинак у школи", изјавио је Оскар Ромеро, портапрол агенције са сједиштем у Копенхагену.

Он је додао да је јавност боље упозната са стањем емисија штетних гасова, него са овом врстом загађења, те да наука касни у фокусирању на овај проблем.

Бука ваздушног саобраћаја најизраженија је у Холандији, Њемачкој и нарочито у Великој Британији, гдје је више од 800.000 људи константно изложено буци од 55 до 75 децибела и више.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog