Republika Srpska

Цефта тражи дослиједност

САРАЈЕВО - На састанку Заједничког одбора Цефте у Подгорици потписана је министарска изјава земаља чланица у којој је истакнуто опредјељење за досљедно провођење овог споразума, заједнички рад интензивирањем економских односа, те за промовисање и одбрану заједничких интереса, чувајући принцип једнакости, заједничке користи, недискриминисања и међународног права.


Замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Вилим Приморац рекао је да је либерализација трговине смањењем или потпуним укидањем царинских тарифа довела у први план неке друге облике баријера које отежавају или потпуно онемогућавају кретање робе, истакавши да су извозници из БиХ, можда, највише изложени таквој пракси.

"Настојали смо, и још увијек настојимо да такве случајеве изложимо аргументовано и рјешавамо их међусобним консултацијама, али и тражењем системских рјешења'', истакао је Приморац, обраћајући се на састанку Заједничког одбора у оквиру конференције "Цефта вик".

Приморац је нагласио да Цефта споразум изазива велику заинтересованост јавности и да се због тога мора са истом пажњом надгледати његово провођење, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

"Цефта, а тако и капацитети међусобне економске и трговачке сарадње, нуде пуно више простора, а на нама је колико ћемо и на који начин их искористити. Цефта споразум је наше заједничко власништво и упркос разликама у нивоу економске, законодавне, институционалне и друге развијености, сви морамо једнако посвећено и искрено приступити његовом провођењу, те препознати и остварити корист", истакао је Приморац.

У Подгорици је у уторак и сриједу, 27. и 28 октобра, одржан "Цефта вик", низ семинара, радионица и предавања, и то је први пројекат такве врсте од потписивања Цефте.

"Цефта вик" организује црногорско Министарство економије, уз подршку ОЕЦД-а, Свјетске банке, Европске комисије и Европске банке за обнову и развој. На овај начин земље потписнице уводе се у састанак Заједничког одбора, највећег тијела Цефте, који је одржан данас у Подгорици.

Црна Гора од 1. јануара предсједава Цефтом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog