Politika

Љубић и даље вођа ХДЗ 1990

МОСТАР - Божо Љубић поново је изабран за предсједника ХДЗ-а 1990 на другом изборном Сабору ове странке.


За замјеника странке, такође, поново је именован Мартин Рагуж, док су потпредсједници Рудо Видовић, Недјељко Римац, Дамир Љубић и Перица Јелечевић.

Руководство странке послало је јасну поруку са Сабора да је овим избором поново стабилизована ситуација у странци, која је била уздрмана због различитих шпекулација и деструктивног дјеловања неких чланова који су и напустили странку.

Љубић је поручио члановима да је ХДЗ 1990 скупо коштала "сапуница названа уједињење два ХДЗ-а" и да његова странка наставља самостално дјеловање.

"Странка неће бити `шведски сто` за похлепне каријеристе или за било какве маргиналце који су само неко и нешто ако су одборници или посланици", истакао је Љубић.

Он је критиковао и кадрове странке који нису били на висини изазова, док је за неке рекао да су се "чак и ставили у функцију рушења ХДЗ-а 1990".

Љубић је истакао да приједлози, који су недавно представљени на Бутмиру, ни на који начин не осигуравају Хрватима равноправност у БиХ, те поручио да ће ова странка и даље снажно заступати потребу доношења новог устава, који ће омогућити равноправност и државну функционалност.

"Национална равноправност је услов опстанка БиХ. Нећемо стати док то не реализујемо. Искористићемо све институционалне канале домаће и међународне да то остваримо, а ако ће бити потребно и све остале методе познате у демократском свијету", поручио је Љубић.

ХДЗ 1990 усвојио је и допуњену програмску Декларацију, у којој се, осим неприхватања понуђених рјешења у Битмиру, наводи да она представљају намјеру стварања БиХ као конфедерације са два унитарна ентитета.

Љубић је додатно указао на опасност ових рјешења, рекавши да се БиХ налази у "залеђеном рату".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog