Društvo

Омбдусмен: У БиХ се крше вјерске слободе

САРАЈЕВО - Омбудсмен за људска права БиХ, Љубомир Сандић, изјавио је да у БиХ има кршења вјерских слобода, чије случајеве овој институцији углавном пријављују повратници.


"Жалбе се највећим дијелом односе на скрнављење гробова и гробаља, вјерских објеката, нападе на вјерске службенике и поврат имовине", рекао је Сандић.

Истичући да институција Омбудсмена за људска права за рјешавање ових жалби упућује на надлежне институције у локалним заједницама, Сандић је сарадњу са тим институцијама у случајевима кршења вјерских слобода оцијенио позитивном.

"Сарадња са надлежним институцијама на испитивању случајева кршења вјерских слобода, поступањима по препорукама за испитивање тих случајева, предузимању мјера за проналажење починилаца, предузимању мјера веће безбједности, те покретања активности за остваривање права на имовину позитивна је", навео је Сандић.

Према његовим ријечима, у БиХ и њеним ентитетима, Републици Српској и Федерацији БиХ, неопходне су непрекидне мјере на успостављању међународних стандарда којима се гарантују и обезбјеђују вјерске слободе, како већинских, тако и мањинских народа у БиХ.

"Посебно су потребне непрекидне мјере на подизању свијести грађана и институција о потребном високом степену националне и вјерске толеранције у БиХ, као веома важном стандарду за мултиетничка и мултивјерска друштва, што БиХ јесте", истакао је Сандић.

Он је рекао да је БиХ обавезна да свим својим грађанима осигура вјерска права и слободе, без дискриминације по било ком основу.

"Ова обавеза проистиче из основних постулата демократије и демократског друштва, у коме свако има право на слободу вјероисповијести, што подразумијева слободу да сваки човјек, сам или у заједници са другима, јавно или приватно, манифестује своју вјеру или увјерење подучавањем, обичајима, молитвом и обредом", објаснио је Сандић.

Омбудсмен за људска права истиче да је право на слободу вјероисповијести у БиХ утемељено у њеном Уставу.

"По Уставу БиХ, БиХ и ентеитети дужни су осигурати највиши ниво ових права и слобода, чији су стандарди предвиђени међународним актима, као Универзалном декларацијом УН, Пактом о политичким и грађанским правима и Европском конвенцијом о људским правима и грађанским слободама, који имају приоритет у примјени над свим осталим законима", подсјетио је Сандић.

Стејт департмент објавио је годишњи извјештај о вјерским слободама у свијету, у којем се наводи да су вјерске мањине широм БиХ и даље предмет дискриминације.

У извјештају се наводи да власти у БиХ ограничавају вјерским заједницама кориштење имовине, да су слаби резултати истрага против нападача на вјерске објекте, те да је незаконита изградња вјерских објеката извор тензија и сукоба.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog