Društvo

Различити подаци о повратницима у Хрватску

БРИСЕЛ - У Хрватској је до сада регистрован повратак 221 000 расељених лица и 126 000 избјеглица, али се процјене Београда и Загреба о броју српских избјеглица разликују за чак 25 000 и то треба разјаснити, изјавио је главни хрватски преговарач за преговоре о приступању ЕУ Владимир Дробњак.


Он је навео да је то питање већ било предмет дипломатских разговора Србије и Хрватске, која је "апсолутно за повратак сваког појединца и за реализовање свих права такве индивидуе".

Дробњак је нагласио да је Хрватска постигла значајан успјех у повратку избјеглица и расељених лица и да је у обнову инвестирала 5,3 милијарде евра и изградила 146 000 кућа, те додао да се улажу велики напори да се врате избјеглице из Србије и из БиХ, јер је то питање од велике важности.

"Али, ова ситуација требало би да буде разјашњена, јер је разлика велика. Подаци о избјеглицама УН блиски су хрватским подацима. Има доста случајева дуплирања, рецимо двоструких пријава. То би требало разјаснити", рекао је Дробњак спољнополитичком комитету Европског парламента.

Напоменувши да је у ситуацији кризе и буџетског дефицита, то теже него раније, Дрбоњак каже да је повратак и даље приоритет.

"Испунили смо своје обавезе које излазе из међународног права о избјеглицама и Сарајевске декларације. Додатно, с циљем олакшавања повратка бивших носилаца станарског права, примјењујемо акциони план који је у завршној фази", рекао је Дробњак.

Владимир Дробњак јуче је у Европском парламенту представио хрватску анализу стања у преговорима о чланству у ЕУ и у оквиру тога је говорио о повратку грађана српске националности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog