Društvo

Рачуновођа Хрватске телевизије побјегао у БиХ

ЗАГРЕБ - У БиХ је из Хрватске пребјегао и раџуновођа Хрватске телевизије Артур Косановић након што је ревизија открила да нема ваљано покриће за милион и по телевизијских куна /око 200.000 евра/ за које је потписао вирмане.


Ревизори су у октобру утврдили да је Косановић потписао стотине вирмана за исплату хонорара за услуге превођења на рачуна фантомских преводилаца из цијеле Хрватске, а за које недостаје ваљана документација.

Када су га упитали гдје су документи који би оправдали све те исплате, он их је замолио да причекају да их донесе из сусједне канцеларије, што је искористио да побјегне у БиХ.

Косановић се из БиХ наводно јавио руководству куће и поручио да сигурно неће одговарати сам, ако буде кривично гоњен.

Портпарол ХРТ-а Јанош Ромер индиректно је потврдио да је против Косановића покренута истрага, односно да је Одјељењу за привредни криминал Криминалистичке полиције прије 14 дана послата документација због сумње на крађу.

Косановић се придружио дужој листи хрватских пребјега у БиХ након што се установи да су починили неко кривично дјело. Прије Косановића у БиХ је пребјегао Дражен Големовић, који има двојно држављанство, одмах након што је пуштен из притвора ријечког затвора и што је поднесена оптужница у афери "Ипсилон".

Прије Големовића, то су ућинили Бранимир Главаш, Огњен Шимић, Блажо Петровић, те Јозо Ћурковић.

Главаш је на загребачком Жупанијском суду осуђен на 10 година затвора због ратног злочина почињеног над српским цивилима у Осијеку 1991. године. На дан пресуде је побјегао у БиХ.

Шимић је кардиолог из Ријеке, који је у БиХ побјегао прошле године након изрицања неправоснажне пресуда на девет година затвора због примања мита.

Петровић је побјегао у Љубушки након што су полиција и суд за њим расписали потјерницу због злоупотребе положаја и овлаштења.

Ћурковић, бивши директор "Салонита" из Врањица, већ је пет година у бјекству од хрватског правосуђа које га терети за привредни криминал тежак 100 милиона куна /13,8 милиона евра/

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog