Društvo

РС задовољава европске стандарде у области инспекције рада

ДИЗЕЛДОРФ - Република Српска у потпуности је задовољила европске стандарде у области инспекције рада задате кроз примјену пројекта ЕЛМО Америчке агенције за развој /УСАИД/ чији је циљ унапређење покретљивости тржишта, изјавио је данас министар рада и борачко инвалдиске заштите РС Раде Ристовић.


Ристовић је по завршетку међународне конфренције о организацији рада и о инспекцији рада која је од 3. до 6. новембра одржана у Дизелдорфу рекао да су стручњаци на овом великом скупу похвалили резултате остварене у РС кроз више пројеката из области рада, сигурности и заштите.

"Видјели смо шта Европа ради и наставићемо да дограђујемо законе у области инспекције рада која је по оцјени стручњака у РС уређена по свим стандардима, а ако то урадимо и уредимо у земљи могућности РС у области тржишта рада сигурно ће бити побољшане за 90 одсто", изјавио је Ристовић.

Према његовим ријечима, једна од тема конференције у Њемачкој била је и разарање механизама заштите радника при миграцијама у условима транзиције и нарочито свјетске економске кризе.

"Транзиција и криза много тога кидају, миграцијом се губе неке битне достигнуте позиције за заштиту радника јер закони нису пооштрени", рекао је Ристовић.

Министар рада Српске је подсјетио да је Влада РС водила рачуна и о томе и одобрила запошљавање још девет, поред садашњих 37 инспектора рада у РС.

Према званичним подацима у Српској је запослено 259 000 радника .

Пројекат ЕЛМО кроз који је УСАИД инвестирао у РС 12 милиона долара затвара се наредне године а његов циљ је повећање броја запослених, смањење рада "на црно" и уређење законске регулативе у овој области.

Министар рада Раде Ристовић је у изјави за Срну најавио да би Република Српска у априлу или мају наредне године требала бити домаћин међународне конференције из области рада и инспекције рада што је речено током његовог разговора са консултантом Међународне организације инспекције рада Волфгангом фон Рихтхофеном.

Ристовић је у Дизелдорфу разговарао и са директором Агенције за безбједност здравља Португала Паулом Моргадом Декарваљом и договорио да ускоро делегација министара из РС посјети ту земљу с циљем привлачења инвестиција.

То ће, према његовим ријечима, бити и прилика да РС афирмише своје привредне могућности Португалу и посредно земљама Европске уније али и прекоокеанском тржишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog