Politika

РС треба нешто попут регионалног министарства спољних послова

БАЊА ЛУКА - Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић изјавио је да су за унапређење рада ове институције неопходни кадровско јачање и оснивање органа у оквиру институција РС који ће се бавити само радом представништава РС у иностранству.


Он је рекао да тај орган треба да буде адреса представништвима за информације актуелне и релевантне за њихов рад, али и субјектима из РС за сарадњу са представништвима, попут регионалног министарства спољних послова какво у Белгији имају Валонија, Фландрија или регија Брисел.

"Представништва морају бити дио једне системски ријешене структуре која ће се бавити међународним активностима РС и само као таква моћи ће у потпуности оправдати своју улогу и задовољити своју сврху. Друга незаобилазна ствар је припрема одговарајућих подзаконских аката који ће омогућити квалитетно кадровско јачање представништава", рекао је Ђурагић.

Он је нагласио да ће, и без обзира на ова два недостатка, план активности Представништва за 2009. годину бити не само реализован него и знатно надмашен, и то уз уштеду од око 15 одсто средстава планираних за рад Представништва у овој години.

За наредну годину Представништво ће припремити календар важнијих догађаја, а субјекти у РС ће одлучити о свом учешћу.

"Оно чему се ја лично надам и сматрам стратешким питањима јесте да би се у току 2010. године могао трајно ријешити смјештај представништва куповином простора, те заједно са колегама из Владе РС успоставити системска рјешења која ће омогућити кадровско јачање Представништва", навео је Ђурагић.

Представништво ће у току 2010. године наставити учешће у активностима Скупштине европских регија у Бриселу, сарадњу са европским регионалним представништвима, промоцију РС и њених потенцијала, те континуирано комуницирање са јавности о догађајима и позицијама значајним за РС путем медија у Бриселу, кварталних билтена и интернет странице Представништва.

У првој години рада Представништво РС у Бриселу два пута је било домаћин и организатор догађаја у оквиру Скупштине европских регија, реализовало је пројекат процјене потенцијала биомасе у РС, а Српска је по први пут учествовала на највећој европској манифестацији регија "Отворени дани 2009", а почетком децембра учествоваће на конференцији "Туризам у југоисточној Европи".

Представништво је у сарадњи са Јединицом за европске интеграције и координацију при кабинету премијера РС кандидовало пројекат у оквиру програма ИПА "Адриатико", заједно са партнерима из држава региона, с циљем јачање капацитета пројектног менеџмента у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog