Politika

Maс: Србија само треба да испуни услове за приступање

БЕОГРАД - Њемачки амбасадор у Србији Волфрам Мас изјавио је да Србија треба да испуни услове које има и свака друга земља кандидат за ЕУ, додавши да Косово и Холандија нису препрека на том путу.


"Пред Србијом стоји само једна обавеза за улазак у ЕУ, а ја бих рекао да је можда боља ријеч изазов - да испуни услове за приступање Унији. То су критеријуми из Копенхагена које треба да испуни свака земља кандидат. Не сматрам да су Косово или Холандија препрека Србији за улазак у ЕУ", рекао је Мас.

Мас је рекао да је у основи става Холандије захтјев за пуну сарадњу Србије са Хашким трибуналом, што је, како је навео, такође и став Србије, која се обавезала на гоњење појединаца осумњичених за ратне злочине.

"Када је ријеч о Косову, ми никада нисмо тражили да Србија призна Косово као независну државу. Критеријуми из Копенхагена захтјевају и развој добросусједских односа, али то је нешто друго од признања", навео је Мас.

Он је нагласио да је усвајање Лисабонског споразума од велике важности за функционисање Уније, али и за отварање врата за пријем нових чланица у ЕУ.

"Лисабонски споразум, иако нема директне везе са проширењем ЕУ, важан је сигнал да је Унија добро обавила свој домаћи задатак и да је сада спремна за пријем нових чланица", рекао је Мас.

На синоћњој свечаности у београдском Центру "Сава", коју је поводом годишњице уједињења Њемачке организовала њемачка Амбасада, Мас је поклонио предсједнику Србије Борису Тадићу дио срушеног Берлинског зида.

Мас је рекао да је дио Берлинског зида добио прије 20 година и да не види бољи начин да Тадић памти ово вече, него да добије комад тог зида.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog