Društvo

Због спора око границе се састају и представници хрвaтске и словеначке цркве

ЗАГРЕБ - На иницијативу Ватикана, у Загребу би ускоро требало да се састану представници хрватске и словеначке цркве с циљем спуштања тензија проузрокованих изјавом хрватске Комисије "Јустициа ет пакс" о разграничењу са Словенијом, пише загребачки "Вечерњи лист".


Након објављивања изјаве комисије "Јустициа ет пакс" у вези са хрватско-словеначким разграничењем, Хрватска бискупска конференција је саопштила да је против потписивања арбитражног споразума са Словенијом.

Хрватски медији незванично сазнају да је један од најнезадовољнијих начином на који је изјава срочена и презентована јавности загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, који се, како се наводи, годинама бори за приступ Хрватске ЕУ.

"Кардинал је један од најзаузетијих људи, не само у Цркви него и шире, кад је у питању хрватски приступ ЕУ. Он је током свих ових година уложио велику енергију и лобирао на најутицајнијим адресама по том питању, па му ова изјава никако не иде у прилог", пише лист.

На загребачки Каптол ускоро би требало да дође и хрватски премијер Јадранка Косор да би разговарала о конкретним питањима поврата црквене имовине.

Према истом извору, сусрет ће сигурно бити искориштен и за политичка питања, посебно хрватско-словеначке односе, али и за смањивање тензија које су настале између Каптола и Банских двора након објављивања изјаве Комисије "Јустициа ет пакс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog