Svijet

Нетанијахуу се не свиђа поступак Палестинаца

ТЕЛ АВИВ - Израелски премијер Бењамин Нетанјаху одбацио је поступак Палестинаца да добију међународно признање за независну државу, истичући да су преговори рјешење.


Нетанјаху је нагласио да би једнострани потези уништили оквире протеклих блискоисточних мировних споразума те би само могли изазвати сличне кораке Израела.

Палестинци су саопштили да ће због недостатка напретка у мировним преговорима од Савјета безбједности УН затражити да призна независну државу.

Палестинци су изразили незадовољство због ширења јеврејских насеља на Западној обали и неуспјеха САД да изврше притисак на Израел да обустави даљу градњу.

"Не преговарамо о рјешењу којим је предвиђено успостављање двије државе 18 дана или 18 мјесеци, већ то чинимо 18 година. Сада је одлучујући тренутак," рекао је главни палестински преговарач Саеб Ерека.

Ерекат је нагласио да Палестинци сматрају да имају веома мало могућности, јер Израел наставља са изградњом јеврејских насеља на територији окупираној у Блискоисточном рату 1967. године - преноси Би-Би-Си.

У ту територију на којој Палестинци желе да установе независну државу спада источни Јерусалим, Западна обала и Појас Газе.

Палестински преговарач је нагласио да су одлуку о изношењу приједлога Савјету безбједности УН донијели министри иностраних послова арапских земаља на састанку одржаном у Каиру крајем протекле седмице.

Према његовим ријечима, сада предстоје консултације са Русијом, ЕУ и осталим водећим члановима међународне заједнице

Палестинци су већ једнострано прогласили независност 1988. године и то је признало више од десет држава али никада није спроведено у дјело.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog