Svijet

Aмстердам: Десничар Герт Вилдерс све популарнији мећу бирачима

АМСТЕРДАМ - Холандски политичар Герт Вилдерс (46), који се залаже за забрану Курана у тој земљи, све је популарнији међу бирачима, као и његова Странка за слободу (ПВВ).


Његове идеје о увођењу "пореза на вео, односно зар" од 1.000 евра или забрани Курана наилазе на плодно тло, односно имају поприличан број присталица у Холандији.

Политички аналитичари наводе да је Вилдерс један од десничара који би заиста могли да изазову потресе у Европи.

Вилдерс се представља као "борац за слободу говора" и проводи кампању против ислама.

Његови говори обавезно почињу са опаском да "свако има право да каже...". Такође, он стално истиче да је "холандска култура боља од муслиманске", а користи и изразе као "исламска инвазија".

Према његовом мишљењу, муслимани претварају Европу у "арапску колонију". Медији преносе Вилдерсове тврдње како муслимани "загађују јавни простор веловима, џамијама и брадама мржње".

Упркос томе, његова странка ПВВ добија чак 20 одсто гласова у анкетама.

Политички аналитичари сматрају да разлог његове популарности лежи у "холандском 11. септембру", тј. 2. новембру 2004. кад је исламистички фанатик убио холандског режисера Теа ван Гога. Од тада почиње и Вилдерсов политички успон.

Ипак, Вилдерс тврди да не жели никога да повриједи, али да би у "слободном друштву требало да буде допуштена критика".

У Холандији живи око милион муслимана.

Политички аналитичари наводе да су се у Холандији ствари почеле мијењати од убиства Теа ван Гога. Тада су политичари и медији почели са "ширењем страха", а Вилдерс је предњачио.

Вилдерс је одбио владин позив да постане члан коалиције, рекавши да га "подсјећају на стари ауто са празним акумулатором, заглављен у пијеску, по којем пишају пси".

"Неко је отворио прозор и долази свјежи вјетар. Политичари то мрзе. Желе затворити прозор, али то више није могуће" - тврди Вилдерс који се, иначе, противи дискриминацији жена и хомосексуалаца.

Вилдерс се поиграва "у сивој зони између критике оних муслимана који се не желе интегрисати у холандско друштво и ксенофобије" - упозоравају аналитичари и сматрају да је опасан, јер се његова нетолеранција шири друштвом.

Критичари га виде као диктатора, јер је у својој странци предсједник, стратег и благајник.

Истичу да је опсједнут страхом од губљења контроле у странци и вијестима - наиме, појављује се у оним емисијама у којима је једини гост и одбија да разговара са умјереним муслиманима.

Један до његових посљедњих иступа је позив на забрану Курана.

Такође, он тражи да се израчуна трошак "незападњачке имиграције", како би се сазнало "колико муслимани коштају државу". Основао је интерне страницу на којој му се јављају људи и пишу, нпр. колику плату има возач у муслиманској школи.

Анкете показују да он, упркос таквим иступима, има упориште у грађанству. Једна од анкета је показала да је он политичар "с којим би пивопије најрадије попиле пиво".

Због својих ставова Вилдерс свакодневно добија пријетње смрћу. Под заштитом полиције је већ пет година, а прате га и десетине тјелохранитеља.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog