Svijet

Рим: Почео тродневни самит о храни

РИМ - У Риму је данас, у сједишту Агенције УН за храну и пољопривреду (ФАО) почео тродневни самит о храни који је посвећен мјерама за смањење броја гладних у свијету.


Сваких шест секунди једно дјете у свету умре од глади а да би се борили против ове трагедије око 60 шефова држава и влада окупило се у сједишту Организације у Риму.

На самиту не учествују лидери из групе осам најразвијених земаља изузев Италије предвођене премијером Силвиом Берлусконијем, који је тако избјегао почетак суђења које је требало да почне данас у Милану.

Осим папе Бенедикта Шеснаестог лидери из Африке, Азије и Латинске Америке, међу којима предсједници Либије Моамер Гадафи, Бразила Луиз Инасио Лула да Силва као и Зимбабвеа Роберт Мугабе, одазвали су се позиву Организације Ун за храну и пољопривреду.

Према ријечима генералног директора ФАО "борба против глади може бити добијена".

Нацрт декларације овог самита, трећег по реду за мање од 10 година, предвиђа обавезивање свјетских лидера на повећање помоћи за развој пољопривреде, али не садржи циљ који су поставиле УН да се до 2025. искорени глад у свијету.

У нацрту резолуције, додаје АП, недостају и новчане обавезе, као што су 44 милијарде долара помоћи годишње за пољопривреду.

Најбољи начин за борбу против глади је помоћи угроженима да сами себи помогну, став је ФАО-а.

Умјесто слања потребних технологија, система за наводњавање, вјештачких ђубрива или сорти житарица које дају високе приносе како би се помогло сељацима у земљама погођеним глађу, помоћ из развијених земаља се до сада превасходно састојала у храни коју су произвели њихови пољопривредници.

Према подацима УН, гладује сваки шести човјек на свијету, или око милијарду људи.

У јуну 2008. године државе чланице ФАО ангажовале су се да се до 2015. године за половину смањи број људи који гладују. Од тада број гладних у свијету је прешао са 850 милиона на 1,02 милијарди.

Самит је изазвао скепсу невладиних организација чији су активисти развили шатор испред сједишта ФАО у знак протеста против мултинационализма који користи храну као средство спекулације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog