Svijet

УН основале ''Мрежу узорних мушкараца''

ЊУЈОРК - Уједињене нације су основале Мрежу узорних мушкараца, која треба да служе као примјер мушкарцима у борби против насиља над женама, и која за сада има 14 чланова, саопштио је генерални секретар УН Бан Ки-мун поводом Међународног дана борбе против насиља над женама који се данас обиљежава у свијету.


Бан је позвао све мушкарце да се придруже овој кампањи и изнио податак да је око 70 одсто жена било жртва неког облика физичког или сексуалног насиља које су над њима вршили мушкарци, објављено је на званичном веб сајту УН.

Међу члановима мреже нашли су се шпански премијер Хосе Луис Родригес Сапатеро, јужноафрички архиепископ и добитник Нобелове награде за мир Дезмонд Туту, италијански министар спољњих послова Франко Фратини, бразилски писац Пауло Коељо и норвешки министар правде Кнут Стурбергет.

Они су изабрани због тога што су показали снажну приврженост борби против насиља над женама, рекао је Бан, додајући да ће се број чланова мреже временом повећавати.

„Прекините ћутање. Када видите насиље над женама и дјевојкама немојте сједити скрштених руку. Учините нешто. Заложите се. Уједините се у мијењању обичаја и ставова који подстичу, одржавају и опраштају ову врсту насиља", поручио је генерални секретар свјетске организације.

Бан је казао да је неприхватљиво да толики број жена трпи неки облик физичког или сексуалног насиља које над њима врше мушкарци - углавном њихови супружници, партнери или блиске особе.

Он је закључио да мушкарци морају једни друге учити да прави мушкарци не врше насиље нити репресију над женама и да женама није мјесто само у кући или на њиви, већ и у школама, канцеларијама и управним одборима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog