Svijet

Садам и Ал Каида нису били природни савезници

ЛОНДОН - Британском истрагом о наводним везама бившег ирачког лидера Садама Хусеина и Ал каиде утврђено је да они нису били "природни савезници", речено је данас током саслушања о узроцима рата у Ираку.


Упркос спорадичним контактима чланова Ал каиде и Ирака током деведесетих година прошлог вијека, није било "озбиљне сарадње", изјавили су некадашњи званчници британског Министарства спољних послова, преноси Би-Би-Си.

Они су додали да су напади на САД 11. септембра 2001. године још више међусобно удаљили Ирак и Ал каиду.

Другог дана јавних саслушања разматрана су питања ирачког арсенала и британске политике.

Предсједавајући истраге сер Џон Чилкот изјавио је да жели да добије јасан увид у процјену тадашње британске Владе о пријетњи из Ирака уочи инвазије на ту земљу 2003. године и да ли се то слаже са оним што је пронађено послије рата.

На питање да ли је Ирак сарађивао са терористима, Тим Даус, бивши директор Одјељења за борбу против ширења наоружања у Форин офису, изјавио је да је Багдад у прошлости подржавао групе попут Хезболаха и Хамаса.

Он је додао да је Форин офис „веома пажљиво" размотрио тврдње САД изречене послије 11. септембра да је Ирак повезан са Ал каидом.

Упркос постојању извјештаја о посјетама водећих чланова Ал каиде Ираку крајем деведесетих, закључено је да "не постоји нешто налик на однос између Ирачана и Ал каиде".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog