Svijet

Џонг Ил: Пријатељство Сјеверне Кореје и Кине је нераскидиво

ПЕКИНГ - Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг-ил поручио је кинеском министру одбране Лиангу Гуанглиу да је пријатељство његове државе са Кином „нераскидиво", чак и након што су, послије нуклеарних проба Пјонгјанга, везе двије државе стављене на пробу.


„Ким је рекао да је пријатељство Демократске Народне Републике Кореје и Кине, богатство наслијеђено од ранијих генерација лидера двије државе издржало тест историје и да је нераскидиво", извјестила је кинеска државна агенција Синхуа.

Лидер Сјеверне Кореје је, такође, изразио наду да ће бити настављен рад на свеобухватном јачању билатералних веза.

Лианг се од недеље налази у петодневној посјети Северној Кореји.

Послије посјете кинеског премијер Вена Ђиабаоа Сјеверној Кореји почетком октобра, ова посјета најновији је знак да Пекинг жели да ојача везе са Пјонгјангом, упркос међународним санкцијама због нуклеарног програма Сјеверне Кореје.

Кина се противи нуклеарним амбицијама Сјеверне Кореје и њен одговор на нуклеарну пробу коју је та држава извела у мају била је подршка санкцијама које је одобрио Савјет безбједности Уједињених нација.

Кина је од 2003. домаћин разговора шест држава који имају за циљ окончање нуклеарних планова Сјеверне Кореје у замјену за економску помоћ, који су прекинути због примједби Пјонгјанга.

Недавни помирљиви тонови са Сјевера и најављена посјета америчког изасланика Пјонгјангу наредног мјесеца, оживили су неке наде да би могло да дође до обнове преговора.

У разговорима учествују представници Сјеверне и Јужне Кореје, Кине, САД, Јапана и Русије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog